Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Livsmedelsverket kan ändra råd om D-vitamin


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-17

Annons

I Sveriges rekommenderar Livsmedelsverket att alla barn under 2 år och vissa barn upp till 5 år får tillskott med D-vitamin. Finland har ändrat sina råd om D-vitamin och rekommenderar nu&nbspatt barn upp till 18 års ålder tar&nbspD-vitamintillskott.

- Våra råd bygger alltid på vetenskaplig grund. Därför tittar vi nu även på de finska studier som ligger bakom att Finland ändrar sina råd. Utifrån det tar vi ställning till om det finns skäl att även råda äldre barn att ta D-vitamintillskott, säger Irene Mattisson nutritionist och biträdande chef på Risk- och nyttovärderingsavdelningen.

Annons
Annons

Det saknas breda studier om svenskarna får i sig tillräckligt med D-vitamin, men de studier som finns pekar på att D-vitaminnivåerna i blodet i allmänhet är tillfredsställande. En ny studie från Göteborg på fyra- och åttaåringar visar att barnen totalt sett hade tillräckligt med D-vitamin i blodet. Färre än 5 procent av åttaåringarna hade för lite D-vitamin, det vill säga under den gräns som räknas som brist. 20-30 procent av åttaåringarna hade D-vitaminhalt i blodet som låg i underkant.

Andra studier har visat på låga D-vitaminnivåer hos vissa invandrargrupper, nyanlända flyktingar och äldre som tillbringar lite tid utomhus.

Just nu håller Livsmedelsverket på med en undersökning av hur vuxna svenskar äter. Då kartläggs också nivåerna av D-vitamin i blodet hos vuxna. Resultaten ska bland annat att ligga till grund för att bedöma om vi behöver vidta några nya åtgärder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons