Nyhet | Barn

Läkare avråder från att låta barn rulla köttbullar

Barn som rullar köttbullar kan smittas av ehec-bakterier, som i värsta fall kan leda till döden. Efter en TV-reklam som visar köttbullsrullande barn känner sig nu flera läkare tvungna att gå ut med en varning.

Publicerad den: 2015-01-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

”Just att rulla köttbullar anses vara så trevligt att människor verkar glömma bort att det är farligt, trots att information ofta går ut i samband med utbrott av ehec”, skriver läkare och forskare i en debattartikel i Sydsvenskan.

Varje år smittas runt 500 svenskar av kolibakterien ehec, och de flesta är barn under fem år. Om ett barn får i sig smittat kött kan det leda till diarréer, njursvikt, livslånga hälsoproblem eller i värsta fall döden.

”Rått kött ska hanteras på ett sätt som garanterar att händerna absolut inte kommer i kontakt med näsa eller mun innan händerna är ordentligt tvättade. Det kan inte barn klara av innan de är medvetna om sin kropp på ett sätt som man blir först i tonåren. Då vill de flesta barn hellre gå på disko än rulla köttbullar med familjen”, skriver läkarna fortsättningsvis.

Annons
Annons

En av artikelförfattarna, Diana Karpman, har medverkat i en intervju med TT:

Men ehec kan man ju få från både sallad, vatten och rått kött. Är det farligare att rulla köttbullar än att äta sallad?

– Det är inte farligare för ett barn att rulla köttbullar än att ta i sallad som inte sköljts, men ofta så hanterar ju inte barn sallad, säger hon. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons