Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Läkare anmäler inte vid misstanke om slagna barn

Många läkare har misstänkt att ett barn misshandlats utan att anmäla. Det framkommer av en undersökning som ST-läkaren Marijke Talsma gjort bland sina kollegor på vårdcentraler i Skaraborg. ”Det räcker med att känna en oro för barnet. Vi måste inte ha bevis.”
Annons

Läkare och annan sjukvårdspersonal har en skyldighet att anmäla att ett barn far illa, men många avstår. När läkaren Marijke Talsma själv hamnade i en situation med ett barn som verkade ha blivit slaget tyckte hon att det var svårt att veta hur man skulle agera. Hennes kollegor kände sig också osäkra. Under sin specialistutbildning valde hon därför att undersöka hur läkarkollegorna runt om på vårdcentralerna i Skaraborg ställde sig till frågan. Totalt fick hon in 77 svar, enligt Skaraborgs Läns Tidning.

– Alla läkare kommer någon gång att möta ett barn som har utsatts för misshandel. Ändå svarar drygt hälften av alla distriktsläkarna i undersökningen att de aldrig gjort en anmälan, säger Marijke Talsma till tidningen.

Många läkare tyckte att det kändes svårt att anmäla när de själva inte var säkra på sin sak.

Annons
Annons

– Men när det gäller barnmisshandel räcker det med att känna en oro för barnet. Vi måste inte ha bevis.

Ingen återkoppling efter orosanmälan

Av undersökningen framkom också att många av läkarna saknade förtroende för kommunens socialtjänst och att de saknade återkoppling. Om en anmälan gjordes fick de inte någon information om hur det gått för barnet.

– Så träffar man barnet igen och vet inte om det blev någon utredning, eller om man ska anmäla en gång till. Här är det tydligt att samarbetet mellan läkare och socialtjänst behöver bli bättre.

Undersökningen har skapat stora diskussioner, vilket gläder Marijke Talsma.

Annons
Annons

– Det finns ett stort mörkertal här, och kommunernas socialtjänst kan inte göra något om de inte får veta något. Det är vi som träffar barnen som är socialtjänstens ögon och öron, säger hon till Skaraborgs Läns Tidning. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.