Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kritik mot magsäcksoperationer på barn

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har beslutat att magsäcksoperera barn och ungdomar som lider av fetma. Detta är en del i ett forskningsprojekt, men nu riktas kritik mot forskningsprojektet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-07

Annons

Kritiken kommer från Charlotte Erlandsson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet. Hon ser flera risker med att operera magsäcken på ungdomar.

– Problemet är ju att de inte har vuxit färdigt. Vad jag tänker på är att mag-tarmkanalen är ett system där det finns en mängd olika ämnen som behövs för absorbtionen av födan, näringsämnen, vitaminer. antioxidanter, mineraler, alltihop. Men det finns också ett antal hormoner som frisätts från tarmen och som påverkar hjärnan och hur den mår, säger Charlotte Erlansson-Albertsson.

Hon menar också att ett ingrepp i mag-tarmområdet kan påverka ungdomarna psykiskt.

Annons
Annons

– Mat ger ju en tillfredställelse och en belöning. Äter man mindre mat så blir man mindre belönad. Då finns det kanske risker för depression eller att man tar till andra medel för att belöna sig, rökning, alkohol och vad som finns att tillgå.

Men beslutet från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har fattats och syftet med forskningsprojektet är att förbättra vården för ungdomar med svår fetma.

– De ungdomar som kommer att bli aktuella har gått i flera år, och har en stor problematik. Ibland känner man att det är etiskt viktigt för vissa ungdomar, när de är så isolerade eller svårt sjuka på annat sätt, säger Eva Gronowitz som är barnsjuksköterska och forskningskoordinator på sjukhuset.

Vad tycker du? Ska barn och ungdomar under 18 år magsäcksopereras? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-02-7 15:36 (10 år sen)

    Helt vansinnigt att operera barn och att vuxna som uppenbarligen misslyckats med att ge barnet vettig mat i lagom mångd och se till att barnet rör sig ska få ta detta beslut borde vara straffbart! Att läkare dessutom medverkar till det gör inte saken bättre. Vi har arbetat med överviktiga mycket feta personer i snart 15 år och vet att de flesta med rätt hjälp klarar att gå ner i vikt och dessutom behålla den.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 14:58 (10 år sen)

    Självklart ska inte barn och ungdomar magsäcksopereras. Det finns andra mycket bra metoder, t.ex. att ändra kosten, motionera, osv. Dessa ska man prova först innan man gör något så radikalt. Det finns inga garantier för att man inte mår lika dåligt igen någon tid efter operationen. Den löser nämligen inte problemet.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 13:59 (10 år sen)

    Hemskt att stympa barnens organ! Snudd på övergrepp. Har man provat lågkolhydratkost först - med stöd och hjälp? Det finns vetenskapliga studier på att lågkolhydratkost är effektivt för viktnedgång.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 13:37 (10 år sen)

    Barnen och föräldrarna måste få hjälp med det psykiska först. Det beror ju på något att det har gått så långt. Är behovet större än riskerna och man verkligen har gjort allt man kunnat kanske det kan vara befogat för ungdomar i övre tonåren, inte på yngre.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 12:56 (10 år sen)

    Rena vansinnet att stympa barn-och ungdomars, oftast friska kroppar, i studiesyfte! Fattar inte hur de tänker, experiment som detta är som taget ur en dokumentär om koncentrationslägren!

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 12:50 (10 år sen)

    jag tycker att dom kan få operation, med förutsättning att föräldrarna tar sitt ansvar med hjälp och maten förståss


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons