Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kritik mot magsäcksoperationer på barn

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har beslutat att magsäcksoperera barn och ungdomar som lider av fetma. Detta är en del i ett forskningsprojekt, men nu riktas kritik mot forskningsprojektet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-07

Annons

Kritiken kommer från Charlotte Erlandsson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet. Hon ser flera risker med att operera magsäcken på ungdomar.

– Problemet är ju att de inte har vuxit färdigt. Vad jag tänker på är att mag-tarmkanalen är ett system där det finns en mängd olika ämnen som behövs för absorbtionen av födan, näringsämnen, vitaminer. antioxidanter, mineraler, alltihop. Men det finns också ett antal hormoner som frisätts från tarmen och som påverkar hjärnan och hur den mår, säger Charlotte Erlansson-Albertsson.

Hon menar också att ett ingrepp i mag-tarmområdet kan påverka ungdomarna psykiskt.

Annons
Annons

– Mat ger ju en tillfredställelse och en belöning. Äter man mindre mat så blir man mindre belönad. Då finns det kanske risker för depression eller att man tar till andra medel för att belöna sig, rökning, alkohol och vad som finns att tillgå.

Men beslutet från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har fattats och syftet med forskningsprojektet är att förbättra vården för ungdomar med svår fetma.

– De ungdomar som kommer att bli aktuella har gått i flera år, och har en stor problematik. Ibland känner man att det är etiskt viktigt för vissa ungdomar, när de är så isolerade eller svårt sjuka på annat sätt, säger Eva Gronowitz som är barnsjuksköterska och forskningskoordinator på sjukhuset.

Vad tycker du? Ska barn och ungdomar under 18 år magsäcksopereras? Kommentera direkt under artikeln

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-8 23:20 (10 år sen)

    Nej dom är inte fullt utvecklade och tror allmänt magsäcksoperation kan vara farligt vilken ålder man än är i

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-8 16:40 (10 år sen)

    Nej jag tycker inte att man ska göra magsäcksop på barn/tonåringar. Bättre att undervisa kost och motion på sommarläger. Utbilda / information till föräldrar. Barn är kloka och värda att få leva resten av sitt liv utan ingrepp. Finns för mkt med psykiska och fysiska biverkningar för ett barn att hantera...

  • Avatar 2014-02-8 16:35 (10 år sen)

    Absolut inte!!
    Det är föräldrarnas ansvar att se till att barn äter bra mat och inte sitter framför dator/surfplatta eller TV hela dagarna.
    En timme stilla - en timme ut och lek tex.
    Då borde det inte bli några problem.
    Jag har träffat många vuxna som gjort denna operation och som aldrig skulle gjort detta om de vetat vilka besvär de hade fått efteråt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-8 13:21 (10 år sen)

    När det gäller barn så är jag kluven, å ena sidan har dom inte vuxit klart,
    å andra så har ett barn inte den karaktären som en vuxen att bromsa sitt ätande.
    Men när det gäller vuxna människor som skyller på sjuklig fetma och tröstätande
    tycker jag det är beklagligt att vi skattebetalare ska stå för notan.
    Har jobbat med åtskilliga människor som gjort denna operationen.
    Enligt dom uppgifterna jag fått så kostar det skattebetalarna mellan
    250-500 000:- Från konsultation till sista efterkontrollen.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-8 09:05 (10 år sen)

    Om sifftet är god och alternativen inte har visat något bättre resultat , då tycker jag att det helt rätt, jag säger detta utifrån den erfarenhet jag har av skolvärlden, vilket är att jag har verkat som Elevstödjare sedan 1986......

    Mvh. David

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-8 00:32 (10 år sen)

    KVARTERSDOKTERN slår huvudet på spiken i sin kommentar längre ner!!!
    Tillägg:
    Ett ren övergrepp på oskyldiga barn och oförmågna eller okunniga föräldrar som behöver rätt hjälp istället för att luras av dessa egoistiska prestig hungriga ensidiga 'experter'. Och att jag sett och hört att ni med ert så kallade team skrattat åt dessa! Helt sjukt!

    Och du som haft och känner sig nöjd, gratis till dig! Önskar dig allt väl och inga sociala eller framtida problem. Tyvärr finns det alldeles för många andra som det inte har gått så bra för.

    MEN det är väl dokumenterade - och ren logiskt!! att det finns bättre alternativ som INTE innebära onödiga livslånga och bieffekter. Och utöver detta hur många har dött helt i onödan när det finns alternativ?

    FY PÅ DIG PROF. CM MED FLERA!!
    JA TILL STRAFF!! till dessa oseriösa för 'patientens och barns bästa' som det SKA vara i centrum!
    INTE ETT BARN TILL UTAN ATT DE ANDRA ALT PROVAS PÅ ALLVAR!

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 19:52 (10 år sen)

    Ingen svår ekvation egentligen. Äta mindre och röra sig mer. Problemet sitter nog snarare hos föräldrarna eftersom det är de som handlar hem maten och tillagar den. Och jag om någon vet då jag själv är kraftigt överviktig och håller på och bantar för fullt med mindra mat och röra mig mer.. och det funkar. Har aldrig varit för operationer för quick fix. Sen borde man som föräldrer även se när det börjar barka med vikten åt fel håll på barnet och inte låta det gå så långt att barnet har en övervikt på 30-40 kg för då har någonting gått fruktansvärt fel efter vägen.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 17:29 (10 år sen)

    Tycker absolut att ungdomar under 18 år ska få göra en magsäcksoperation!! Gjorde själv en s.k. bantningsoperation ("tarm-chunt-operation") när jag var 21 år och vägde då över 100 kg, gick ned ca 50 kg - gick upp igen 15 kg och har stannat där - men jag ångrar det inte!! Tvärt om!! Tycker det är synd att jag inte fick göra det tidigare - så har man kanske sluppit mobbing, isolering och mycket annat förknippat med min övervikt.

    Mitt liv förändrades totalt efter operationen - blev tokig i nyttig mat, gillade att sporta och blev mycket mera social person. Hjälp barn och ungdomar så tidigt som möjligt - så att de kanske slipper uppleva det jag fått gå igenom!!

    När man läser andras kommentarer, så undrar man om dessa personer själva har varit överviktiga eller ens haft egna barn med övervikt?? Att tvinga ett barn ändra kosten, tvinga den att motionera, osv... är det DET helt okej?? Vet av egen erfarenhet att, inget av detta fungerade på mig. Fick jag inte äta det jag ville ha - så skaffar jag mig det på annat sätt...

    Man ska inte glömma att både vuxna och barn kan vara mycket elaka. och den som har fått sitt liv förstört pga mobbing - gör förmodligen vad som helst för slippa detta, även om det skulle innebära en operation!!
    Helen P.

  • Avatar 2014-02-7 17:53 (10 år sen)

    NEJ!

    Det är nog svårt för vuxna att hålla lolm på matintag o s v och barn har inte den mognad som krävs. De ska heller inte behöva ta de besluten.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-7 16:14 (10 år sen)

    När ska vansinnet ta slut? Stackars barn!! Påminner mig lite grann om lobotomi. Ge barnen rätt kost. Lågkolhydratkost får dem att minska i vikt. Kan man inte anmäla Drottning Silvias barnsjukhus för övergrepp på barn? Det är vad detta handlar om. Man förstör hela framtiden för dem. Magsäcksoperationer gynnar inte någon och för barn är det ett fruktansvärt misstag!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.