Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Komjölk är inte skyldig till diabetes hos barn 

Forskarna har tidigare trott att komjölk ökar risken för barndiabetes, en ny studie visar nu att detta inte stämmer. Istället kan det vara ett förkylningsvirus som är skyldig till ökningen av typ 1 diabetes hos barn.  


Publicerad den: 2018-01-03

Annons

Tidigare har man trott att de spädbarn som fått modersmjölksersättning med mjölk från kor löpt större risk att drabbas av diabetes typ 1, om sjukdomen sedan tidigare funnits i familjen.  

Men nu visar det sig att detta inte stämmer, vilket kom som en besvikelse för forskarna, skriver Dagens Medicin.  

– Resultaten är en besvikelse. Vi har jobbat med detta i 25 år och hoppades åtminstone kunna förebygga en del fall av typ 1-diabetes, säger en av forskarna bakom studien Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköpings universitet till Dagens Medicin. 

Annons
Annons
 

Inte farligt att ge komjölkbaserad välling

Enligt Ludvigsson kan upptäckten, trots besvikelsen, "vara en viss glädje" för föräldrar till spädbarn, som nu inte behöver vara rädda att ge komjölkbaserad välling till sina barn.  

I studien ingick cirka 2000 spädbarn från 15 olika länder, som hade genetisk risk att drabbas av diabetes.  Hälften av barnen fick vanlig modersmjölksersättning, den andra hälften fick ersättning med förändrade komjölksproteiner.

Barnen har sedan studerats i 15 års tid och resultatet visade att ersättningen med vanlig komjölk inte ledde till en större risk för sjukdomen.  

Förkylningsvirus kan ligga bakom  

Men antalet barn som insjuknat i typ 1 diabetes har nästan fördubblats sedan 80-talet, skriver Vetenskapsradion och Mikael Knip, professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet och ansvarig för studien, menar att det istället kan vara ett förkylningsvirus som kan vara boven, så kallade coxsackievirus.  Vaccin mot detta virus kan vara på gång, säger han till radion.  

Annons
Annons

– Utvecklingen har startat och i bästa scenariot finns ett vaccin om sex sju år som kan användas, säger han till radion.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6853763
  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/02/komjolk-ger-inte-hogriskbarn-diabetes/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.