Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KBT effektivt mot kroniskt trötthetssyndrom bland unga

Annons

Kroniskt trötthetssyndrom (chronic fatigue syndrome) är en omdebatterad diagnos som omfattar oförklarlig trötthet och ibland minnes- och smärtproblematik. I Lancet presenterades nyligen en studie i vilken man har behandlat unga med kroniskt trötthetssyndrom med KBT via Internet med god effekt. Studien har gjorts i Holland och omfattar 135 ungdomar mellan 12 och 18 års ålder som alla dia¬gnostiserats med kroniskt trötthetssyndrom. Ungdomarna delades in i två lika stora grupper. En grupp gavs Internetbaserad KBT som omfattade kontakt med en behandlare via en särskild sida på Internet.

Efter sex månader noterades att 75 procent av ungdomarna som fått Internetbaserad KBT gick i skolan på heltid. 85 procent av behandlingsgruppen rapporterade att de inte längre led av svår trötthet. Och 78 procent av de behandlade ansåg att de ”fungerade normalt fysiskt”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-11-4 10:07 (10 år sen)

    Har själv haft ME/kroniskt trötthetssyndrom sen jag var liten, det är en neuroimmunologisk sjukdom som knappast går över av KBT! Patienter har nu visat stor förbättring av Rituximab i Norge. Visst kan KBT vara ett redskap att hantera sjukdomen som för alla sjuka men här rör det sej troligtvis om andra tillstånd med kronisk trötthet ex. depression. Kronisk trötthet FÅR INTE blandas ihop med kroniskt trötthetsSYNDROM.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons