Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Höga stressnivåer kan ge sjuka barn

Barns immunförsvar kan försämras av en hög stressnivå i familjen. Tuffa livshändelser som exempelvis dödsfall kan ge höga stressnivåer som i sin tur kan påverka barnens motståndskraft mot bakterier och virus.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-07

Annons

Det visar en ny studie från Högskolan i Jönköping och Linköpings universitet. I studien har föräldrar i cirka 10 000 familjer med femåriga barn fått svara på frågor om stress och beskrivit olika svårigheter som påverkat familjen.

Forskarna har sedan analyserat svaren och identifierat de familjer med en förmodad hög stressnivåer och sedan tittat på hur barnen påverkats. Resultaten visade att femåringarna i de högstressade familjerna uppvisade högre nivåer av kortisol, ett hormon som utsöndras i kroppen vids stress.

– Det vi såg hos barnen från de stressade familjerna var en sänkt nivå av en rad markörer för immunförsvaret, säger Maria Faresjö, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, vid Högskolan i Jönköping.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.