Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Helén växte upp ovetande om att hon hade blödarsjuka 

Helén Dellqvist har alltid haft lätt för att få blåmärken och kraftigt blöda näsblod. Men det var först i vuxen ålder som hon fick diagnosen blödarsjuka, så kallat hemofili. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Hemofili är en grupp sjukdomar som innebär att den drabbade börjar blöda lättare samt blöder längre då blodet koagulera långsammare. 

– När jag var liten fick jag väldigt lätt blåmärken och kraftigt näsblod. Men det var inget som någon tänkte särskilt på, säger Helén Dellqvist till Sveriges Radio P4. 

”Som att ramla ner i ett djupt hål”

Det var inte förrän hon märkte att sonen Max, vid två års ålder, hade samma problem som hon sökte vård. Både Helén och Max fick diagnosen hemofili. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Att få veta att Max hade hemofili A var som att ramla ner i ett djupt hål. Jag visste ingenting om sjukdomen. När jag fick min egen diagnos var det inte alls lika jobbigt, säger Helén Dellqvist. 

Men efter att ha smält beskedet och blivit införstådd i vad sjukdomen innebär började vardagen ändå rulla på som vanligt. 

Leva ett vanligt liv 

Idag är Max 13 år och får behandling som skyddar mot eventuella blödningar. Han kan leva ett normalt liv men bör inte hålla på med idrotter som är extra närgångna, så som hockey och kampsport. Han spelar pingis istället, berättar Helén Dellqvist. 

– Många tror att blödarsjuka fortfarande betyder att man blöder ihjäl så fort man får ett sår. Men så är det inte tack vare dagens mediciner. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons