Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Grönt ljus för hormoner mot pedofili

Forskning kring hormonbehandling mot pedofili har nu fått grönt ljus. Det innebär att pedofiler ska få hormoner injicerade för att minska sexualdriften.
Annons

Den regionala etikprövningsnämnden tyckte först inte att projektet, som ska genomföras av Karolinska universitetssjukhuset, hade klargjort att misstankar om övergrepp mot barn kommer att anmälas. Men sedan sjukhuset tydliggjort att man tänker följa socialtjänstlagen har beslutet upphävts.

Studien är det första i sitt slag. Sextio deltagare ska hittas med hjälp av annonser i tidningar, varav hälften ska få en substans som minskar nivåerna av könshormonet testosteron via injektioner, och hälften vanlig koksaltlösning. För att se om medicineringen har någon effekt eller inte ska deltagarna intervjuas och bli undersökta med magnetkamera.

Annons
Annons

Christoffer Rahm är blivande specialistläkare i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset. Enligt honom ger substansen effekt omedelbart men går sedan över.

– Läkemedlet har sannolikt fler effekter. Dels tar det nog udden av sexlusten, dels vill vi studera dess effekter på den självreglerande och empatiska förmågan. Tanken är en behandling som ska fungera i det akuta skedet, när man är som mest benägen att begå övergrepp, säger han i en tidigare intervju med TT.

Annons
Annons

– All typ av ny kunskap är bra kunskap. Syftet är att minska antalet sexuella övergrepp mot barn. Högsby får aldrig hända igen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons