Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Gravida utan sjukpenning får upprättelse

Annons

Fyra kvinnor som inte fick sjukpenning under sin graviditet har utsatts för könsdiskriminering. Det slog Stockholms tingsrätt fast i en dom under tisdagen. De fyra kvinnorna drabbades av olika besvär under sina graviditeter och fick läkarintyg på att de inte kunde arbeta. Men trots det beviljades de inte sjukpenning av Försäkringskassan. Enligt avslagsbesluten berodde det på att graviditet inte är en sjukdom. Diskrimineringsombudsmannen, DO, ansåg att kvinnorna utsatts för könsdiskriminering och tog ärendet till domstol. Och nu får alltså kvinnorna rätt av Stockholms tingsrätt. Försäkringskassan har utsatt dem för könsdiskriminering och döms att betala ut 50 000 kronor till dem vardera i skadestånd.
– Det här är en oerhört glädjande dom. Förhoppningsvis kan den bidra till att kvinnors problem under graviditeten tas på större allvar, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.