Gentester för att hitta talanger bland barn döms ut
Nyhet | Barn

Gentester för att hitta talanger bland barn döms ut

Är det fotboll, simning eller fotboll ditt barn ska utöva för att bli en framtida idrottstalang? På apoteket kan du köpa ett så kallat gentest som påstås förutsäga vilken idrott ditt barn har bäst förutsättning för att bli en stjärna inom. Men nu ryter ledande forskare ifrån och menar att gentesterna är värdelösa och skamliga.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-11-18
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Med hjälp av ett så kallat gentest sägs föräldrar och idrottstränare kunna ta reda på vilken sport som är bäst för barnet, detta för att uppnå framtida idrottsliga framgångar. Gentesten, som marknadsförs av cirka 39 företag, säljs på apotek runt om i världen och får nu stark kritik av ledande forskare inom idrottsgenetik, rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

– Teorin är ju helt rimlig. Att vi har olika förutsättningar, generna kommer att bestämma hur bra vi kommer svara på viss träning, om vi kan bli snabba och om vi kan bli superstarka, eller om vi kan bli jätteuthålliga. Men de tester som finns idag testar alldeles för få gener, säger Mikael Mattsson, forskare i idrottsfysiologi vid Idrottshögskolan i Stockholm, till radion.

Vidare menar Mikael Mattsson att det inte finns någon som helst grund för gentesterna på en vetenskaplig nivå.

Annons
Annons

Forskare upprörda över gentester

Gentesterna har fått forskare inom idrottsgenetik att reagera världen över. Man anser att de kommersiella företagen har övertolkat och grovt förenklat den idrottsgenetiska forskningen, vilket lett till att forskarna skrivit en gemensam artikel i tidskriften British Journal of Sports Medicine. Kontentan av artikeln är att gentesterna är värdelösa och att barn inte ska behöva utsättas för den här typen av tester.

”Kan finnas en framtid för gentester”

När Sveriges radio frågar Mikael Mattsson, forskare vid Idrottshögskolan, om det finns någon framtid för den här typen av tester svarar han så här:

– Ja, definitivt. Teknologin går framåt väldigt snabbt, så man kan titta på fler gener tillsammans, snabbare. Man ser hur gener samspelar, det kommer att spela mer roll.

Annons
Annons

– Man kan inte säga att den här lilla tioåringen ska hålla på med simning, och den här ska hålla på med basket. Däremot kanske man i framtiden kan säga saker som vilken träning en person skulle svara bäst på, så att man kan använda det för att optimera träningen och få bäst hälsoeffekter, säger Mikael Mattsson till Sveriges Radio.

Vad tror du om de så kallade gentesterna? Har du gjort ett gentest på ditt barn? Bör gentesterna skrotas eller bli kvar på marknaden?

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons