Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förskola stärker barns språk


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-23

Annons

Barn som inte går i förskolan riskerar att få ett sämre språk och att bli sämre på att läsa, skriver SVT Rapport. De barn som stimuleras språkligt i ett tidigt skede har nytta av det längre fram, enligt forskarna.

– Ju tidigare barn få den här stimulansen desto bättre, säger docent Ulf Fredriksson.

Annons
Annons

Det är Pisa-rapporten 2009 som studerats närmare av forskare i de nordiska länderna. För Sveriges del ingår över 4 500 15-åringar från 189 skolor. Resultaten visar att Sverige tillhör de länder som tappat mest när det gäller läsning – över 17 procent av barnen klassas som svaga läsare. Med svaga läsare menar man att de har svårt att förstå och tolka en komplex text.

Trots att Sverige tappat mest är vi ändå det land som ligger fortsatt över snittet i OECD-länderna. Men utvecklingen oroar många forskare som pekar på att det fria skolvalet kan vara en bidragande orsak. Föräldrar väljer bort skolor, och resurssvaga barn får inte den draghjälp de kan behöva om duktiga barn försvinner från klassen.

– Det är också möjligt att den typ av undervisning som bygger på självständigt eget arbete har ökat, säger Ulf Fredriksson, docent i pedagogik vid Stockholms universitet. Och den typen av undervisning gynnar i regel inte svaga elever.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 16:57 (11 år sen)

    LeAnne, I've visited your barn entry on fclikr & it's absolutely gorgeous... I love the texture, however, the page isn't showing the comment box, so I can't comment... I clicked over to Linda Willet's fclikr page & was able to comment on hers, but for some reason yours isn't giving me the option. I'm so sorry!Let me know if I'm doing something wrong... I clicked the '2 comments' link & it takes me to the bottom of the comments already there, but no comment box...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.