Föräldrar till sängvätande barn söker inte vård

Föräldrar till sängvätande barn drar sig för att söka hjälp. Det visar resultat från Netdoktors undersökning på Hardunattkissat.se.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-02-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

 Omkring 970 föräldrar har svarat på frågor om sitt barns sängvätning, enures, och över 40 procent av föräldrarna har uppgett att de inte talat med läkare om barnets sängvätning.

Dessutom visar en ny studie från Svenska Enuresakademien, SEA, att sängvätningsproblemen som drabbar två sjuåringar i varje skolklass inte får tillräckligt med uppmärksamhet i skolhälsovården.

− Sängvätning är så vanligt att det borde kunna tas omhand i första ledet i primärvården eller skolhälsovården. Men många av dessa barn blir remitterade till barnläkare, säger Tryggve Nevéus, överläkare vid Uppsala Akademiska barnsjukhus och Netdoktors expert på sängvätning.

Annons
Annons

I studien fick skolsköterskor eller skolläkare svara på frågor om hur de uppfattade barnhälsovårdens och skolhälsovårdens handläggning av enures. Resultaten visade att barn som lider av enures hanteras olika i olika delar av landet.

Olika råd ges och inte alltid adekvata sådana, menar Tryggve Nevéus som också säger att det generellt finns liten kunskap om sängvätande barn i vården.

– Det är mycket viktigt att föräldrar inte skuldbelägger barnet utan söker hjälp. Det finns välfungerande behandling för barn från sex års ålder.

Annons
Annons

En femtedel av de föräldrar som deltagit i Netdoktors upplysningskampanj har barn som kissar i sängen flera gånger varje natt. De flesta barnen i undersökningen är i åldrarna 5-9 år, men 15 procent är 10-12 år och ungefär 10 procent är över 13 år.

Har du barn som kissar i sängen och dragits för att söka vård? I så fall varför? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Cicci 2014-02-20 20:55 (6 år sen)

    Sonen är snart 13 och det blir blött varje natt... Vi har provat Minirin, som hjälpte ett tag, men inte när han blev större. Tyckte inte heller att det är bra med kemisk lösning, som ändå inte är beständig. Han har haft enureslarm, men sov så hårt att klockan inte väckte honom. Han har använt tandställning för att öka lufttillströmning vid andning... Omega 3... Har alltså haft mycket kontakt med vården, men ingen lösning. Känns ganska tröstlöst eftersom man inte får svar eller hjälp. Tips någon?

  • Avatar ulrika 2014-02-16 19:56 (6 år sen)

    Har inte barn med det problemet själv men förstår föräldrarna om de inte söker - de får nämligen inte någon bra och fungerande hjälp.


Annons
Annons
Annons