Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

För tidigt födda barns lungor kan undersökas med laserljus

Hos för tidigt födda barn är lungorna inte tillräckligt utvecklade – något som leder till att de har svårt att få syre. En ny avhandling från Lunds universitet visar att framtida mätningar av luften i barnets lungor skulle kunna göras med hjälp av laserljus istället för med röntgen som ökar risken för cancer.
Annons

För tidigt födda barn får inte tillräckligt med syre eftersom deras lungor inte är tillräckligt utvecklade. För att mäta syret i lungorna använder sig läkarna idag av röntgenundersökningar, något som inte är helt riskfritt.

– Upprepade röntgenundersökningar ger ju en viss ökad risk för cancer, inte minst hos mycket små barn. Om det går att minska antalet röntgenundersökningar vore det en stor vinst, säger Emilie Krite Svanberg, anestesiläkare och forskare och som disputerar på en avhandling på ämnet, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Försök med laserljus på friska spädbarn lyckade

Att mäta syret i det för tidigt födda barnets lungor med laserljus kan hjälpa läkarna att se om barnet måste behandlas för att få bättre andning, om det behövs intensiva åtgärder samt att minska risken för skador vid behandling. Men att mäta syre i hålrum som lungorna är inte helt enkelt och forskarna från Lund blir de första att med precision åstadkomma den exakta våglängden med en ljusstråle på exakt 760.445 nanometer.

Annons
Annons

Forskarna har tidigare gjort dessa mätningar på friska spädbarn med lyckade resultat. Emilie Krite Svanberg säger i pressmeddelandet att det i dag krävs två personer för att vara med och registrera mätningen av syret i det lilla barnets lungor men att målet är att det ska bli ännu enklare i framtiden.

– Vi hoppas att mätningarna kan gå att göra automatiskt med hjälp av små sändare och mottagare som fästs på barnets bröst. Då skulle man kunna mäta lungornas funktion kontinuerligt, på ett sätt som är helt ofarligt och inte stör barnet, säger Emilie Krite Svanberg i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.