Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Flera barn saltförgiftades av felblandad vätskeersättning

Minst tre småbarn saltförgiftades på Karolinska universitetssjukhusets barnavdelning. ”Hur allvarlig skadan blir beror på barnens tillstånd, ålder och hur stor salthalten är. Men det finns alltid stora risker vid feldoseringar, speciellt i det akuta skedet”, säger barnläkaren Lars H Gustafsson i Lund.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-02

Annons

Ibland behöver sjuka småbarn vätskeersättning för att få i sig näring. Receptet består av en del salt som blandas med 12 delar socker i en stor mängd vatten. Men måtten måste vara exakta och för mycket salt kan vara livsfarligt. Det skriver Dagens Nyheter, som har granskat händelsen på Karolinska institutet.

Kvällen den 21 november gick något fel på barnavdelningen B88 på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men misstänker att personalen blandat fel och tagit salt i stället för socker. Saltvattnet gavs sedan till flera barn på avdelningen. En av patienterna var en tre månader gammal pojke med RS-virus. Pojkens pappa berättar för DN att han och hans fru redan under eftermiddagen larmat personalen då pojken plötsligt började få röda fläckar på kroppen, kräkas och bajsa onormalt ofta. Läget för pojken var mycket kritiskt.

– Hur allvarlig skadan blir beror på barnens tillstånd, ålder och hur stor salthalten är. Men det finns alltid stora risker vid feldoseringar, speciellt i det akuta skedet, säger experten och barnläkaren Lars H Gustafsson i Lund.

Annons
Annons

Personalen upptäckte kraftigt förhöjda salthalter i blodet hos barnen på avdelningen. Ytterligare två barn blev svårt sjuka av den felblandade vätskeersättningen.

Inväntar utredning

Enligt DN:s källor är det oklart vem som blandat den felaktiga vätskeersättningen och på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vill de inte kommentera händelsen förrän utredning och analys är klar.

– Om en utredning skulle pågå blir den inte officiell förrän den är avslutad, säger Torbjörn Söderström, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Fakta om vätskeersättning till barn:

Annons
Annons
  • Vätskeersättning är en vätska med vatten, salt och socker som dricks för att förhindra uttorkning vid hetta, diarré eller kräkningar. Det är viktigt att ge barn vätskeersättning i dessa fall så att barnet inte blir slött och uttorkat.
  • Till en liter vatten används 0,5 tesked koksalt och 2 matskedar strösocker. Det är oerhört viktigt att proportionerna blir rätt.
  • En rätt blandad vätskeersättning kan vara livräddande. En felaktigt blandad vätskeersättning kan däremot vara livsfarlig.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons