Nyhet | Barn

Fler spädbarn får kikhosta

Under augusti ökade antalet fall av kikhosta bland spädbarn. “Det är viktigt att dessa små barn får behandling snabbt”, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Fler spädbarn får kikhosta
Annons

Denna säsongsökning av kikhosta har nu konstaterats tre år i rad. Och den förväntas kvarstå under hösten. Under augusti rapporterades totalt 90 fall, varav 12 bland spädbarn. Symtomet är intensiv och långvarig hosta, vilket kan bli mycket allvarlig bland de yngsta spädbarnen.

– Det är viktigt att dessa små barn får behandling snabbt, och att gravida kvinnor med hosta provtas och behandlas för kikhosta för att minska risken att barnet smittas efter födseln, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Skydda sig med vaccin

Kikhosta är en smittsam sjukdom som hos spädbarn ofta kräver sjukhusvistelse och kan medföra komplikationer.

Annons
Annons

Det bäst skyddet är vaccin, som är effektivt mot allvarlig sjukdom. Majoriteten barn i Sverige är vaccinerade. Dock är skyddet relativt kortvarigt i jämförelse med andra vacciner, varnar myndigheten.

Redan första vaccindosen ger skydd mot kikhosta och bör därför ges så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder.

Var uppmärksam på långvarig hosta

Om spädbarn som är yngre än sex månader utsatts för smitta ska de behandlas snabbt med antibiotika, även i förebyggande syfte.

Annons
Annons

– Småbarn smittas för det mesta av personer i den närmaste omgivningen som oftast inte är medvetna om att de har kikhosta. För att förebygga sjukdom hos de minsta ska man vara uppmärksam när personer som har nära kontakt med spädbarn har långvarig hosta, säger Bernice Aronsson.

Det gäller framför allt föräldrar och syskon men också vårdpersonal på till exempel förlossningsavdelningar och barnavårdscentraler.

Vid långvarig hosta och misstanke om kikhosta är det viktigt att uppsöka sjukvård för provtagning, uppmanar myndigheten.

LÄS MER: Hosta

 

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/september/okning-av-kikhosta-hos-spadbarn-under-augusti/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu