Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Fler fall av kikhosta

Två barn har avlidit i kikhosta i år, båda knappt en månad gamla. Nu ser Folkhälsomyndigheten över vad som kan göras för att skydda de yngsta spädbarnen bättre.
Annons

De båda spädbarnen som dött i kikhosta i år var tidigare friska och födda i normal tid. Tidigare har cirka ett dödsfall i kikhosta inträffat vartannat år.

Hittills i år har 195 fall av kikhosta rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Det är en ökning jämfört med de tre senaste åren då mellan 99 och 139 fall har rapporterats under motsvarande period, januari till mitten av augusti. Rapporterna om kikhosta kommer från olika delar av Sverige, men på senaste tiden har flest fall rapporterats från Gävleborg. Enligt Folkhälsomyndigheten beror den ökade rapporteringen delvis på större uppmärksamhet kring kikhosta och en ökad provtagning.

Kikhosta är allvarligast för spädbarn som ännu inte har uppnått åldern för vaccination. Alla barn erbjuds i dag kombinationsvaccin mot bland annat kikhosta vid 3, 5 och 12 månaders ålder. Över 98 procent av alla barn vaccineras. I länder som haft epidemier av kikhosta har man börjat vaccinera mödrar under senare delen av graviditeten för att spädbarnen via överförda antikroppar ska få ett skydd innan de första två vaccindoserna. Detta, och andra åtgärder för att optimera skyddet mot kikhosta hos spädbarnen, utreds nu av Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.