Nyhet | Barn

Fett och sött när ungdomar instagrammar sin kost

En ny studie från Göteborgs universitet visar att det är fet, söt och näringsfattig kost som ungdomar väljer att lägga upp bilder på i sociala medier. Tidigare studier visar att den här typen av bilder kan påverka ungdomars godisintag och deras benägenhet att prova annan mat.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-03-16
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

I studien, som publicerats i tidskriften Appetite, lät forskarna analysera 1000 Instagramkonton som tillhör ungdomar i Skandinavien. Resultatet visar att 85 procent av bilderna var så kallade ”matbilder”.

– De vanligaste livsmedlen vi identifierade var godis, kakor och bakverk, läsk och saft, choklad och glass. Tillsammans fanns de livsmedlen, som tillhör kategorin kaloririka och näringsfattiga livsmedel, i 68 procent av bilderna på Instagram, säger Christopher Holmberg vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap och en av forskarna bakom studien Adolescents’ presentation of food in social media: An explorative study, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

I 22 procent av bilderna fanns frukt och grönt med.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Ungdomar gör reklam för livsmedelsmärken 

Tidigare studier visar att interaktion kring mat i sociala medier kan påverkar ungdomars godisintag och ovilja till att prova obekant mat.
I den aktuella studien har man också låtit undersöka hur ungdomar via sina Instagramkonton gör reklam för olika livsmedelsmärken.

– Det indikerar att ungdomarna är omedvetna om, eller helt enkelt accepterar, den typen av reklamspridning i sina sociala nätverk. Det faktum att ungdomarna själva skapar och sprider reklamen kan innebära att den här formen av informell reklam är mer effektiv än traditionell livsmedelsreklam, säger docent Christina Berg vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, i pressmeddelandet.

Lägger du gärna upp bilder på mat i sociala medier? Vilken typ av kost visar du i så fall upp för dina följare?

Annons
Annons

Länk till abstract i Appetite

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu