Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Färre dödsolyckor med bilbarnstolar

En ny vetenskaplig rapport visar att dödsolyckor med barn som suttit i bil vid trafikolyckor har minskat kraftigt i Sverige de senaste decennierna. Från 1982 till 2011 var minskningen hela 83 procent.
Annons

Under 60- och 70-talet var antalet omkomna barn upp till 14 år i olyckor i bilar i me¬deltal 26 per år. Nu är antalet i genomsnitt fyra barn per år. Minskningen för barnen är större än minskningen av dödsolyckorna i Sverige för hela befolkningen, oavsett ålder.

– Användandet av bakåtvända bilbarnstolar, bilkuddar och bilbälten bland barn i Sverige ökade kraftigt i början av 1980-talet. Och det överensstämmer med när dödsfallen började gå ned i trafiken, säger forskaren Anna Carlsson som gjort studien.

Under perioden 1992-2011 var 24 procent av de barn som omkom inte alls fastspända, 28 procent var fastspända men inte enligt rekommendationerna. 38 procent satt enligt rekommendationerna men omkom på grund av mycket svåra krockar. Mer än hälften av barnen var alltså inte fastspända i bilbarnstolen enligt rekommendationerna.

Annons
Annons

– Därför är det viktigt att vi lyfter den här frågan. Vi vill uppmana människor att verkligen följa rekommendationerna, säger Anna Carlsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons