Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Farlig gulsot kan förutsägas med hjälp av ny metod

Att nyfödda barn drabbas av gulsot är både normalt och ofarligt. Men för enstaka barn kan gulsoten utvecklas till ett farligt tillstånd som kan orsaka bestående hjärnskada. Nu har svenska forskare identifierat faktorer som kan hjälpa sjukvården att bättre förutsäga vilja nyfödda som måste följas upp.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-11-20

Annons

Mikael Norman, professor i pediatrik vid Karolinska institutet, har tillsammans med kollegor gått igenom det svenska medicinska födelseregistret för att ta reda på om det går att identifiera vid födseln kända riskfaktorer som bättre kunde förutsäga vilka barn som behöver följas upp.

Resultaten visade bland annat att det finns en ökad risk om barnen fötts två till tre veckor före beräknat födelsedatum.  

– Det är en nyhet, tidigare har man trott att barnen är utanför den stora riskzonen om de fötts efter vecka 37. Vi känner redan till att för tidigt födda barn har en ökad risk, men den här studien handlar bara om fullgångna barn, säger Mikael Norman.

Annons
Annons

Förstföderska, asiatiskt ursprung, om modern var överviktig och om barnet förlösts med sugklocka eller varit stort eller litet var andra starka riskfaktorer. Barn som föddes med planerat kejsarsnitt mer än en vecka efter fullgången tid hade däremot en minskad risk.

Studien kunde dock inte bekräfta det som nationella riktlinjer ofta anger som riskfaktorer, det vill säga: äldre mödrar, mödrar med diabetes och pojkar.

– Vi har utvecklat en modell som gör att man genom att fylla i ett antal enkla uppgifter redan vid födseln kan förutsäga hundrafaldig skillnad i risk för behandlingskrävande gulsot. På så vis skulle det kunna vara ett verktyg som man ganska enkelt skulle kunna använda i vården för att bättre förutsäga förloppet och planera för när man ska ta tillbaka barnen för kontroll, säger Mikael Norman.

Till exempel utvecklade mellan vart fjärde och femte barn som föddes med sugklocka i vecka 37 behandlingskrävande gulsot. Det kan jämföras med att bara mellan ett till två per tusen barn som föddes med kejsarsnitt i vecka 41 behövde behandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.