Nyhet | Barn

Extra hormon effektivt mot Downs syndrom

Annons

Med hjälp av extra tillväxthormon kan personer med Downs syndrom utvecklas bättre. Det visar en avhandling vid Uppsala universitet där forskare gett barn med Downs syndrom tillväxthormon i tre år, trots att de inte hade brist på det från början. Efter 15 år följdes dessa personer upp och det forskarna har kunnat se är att de som fick tillväxthormon presterade bättre både i psykologiska och motoriska tester jämfört med en kontrollgrupp.

Varje år föds ungefär 120 barn med den extra kromosomen som leder till Downs syndrom. Enligt barnläkaren Åsa Myrelid, som skrivit avhandling, är skillnaderna mellan grupperna inte tillräckligt stora i denna studie för att kunna dra slutsatsen att barn med Downs syndrom bör ges extra tillväxthormon. Hon anser dock att studien bör följas upp med en större och längre studie.
– Drömmen skulle ju vara att få behandla dem från ett halvårs ålder till kanske femton år, när de slutar växa. Jag skulle vilja se om det faktiskt är så att vi kan säga att det faktiskt har så mycket effekt att det är värt det, att behandla med extra tillväxthormon, säger Myrelid.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons