Nyhet | Barn

En av nio fyraåringar i Stockholms län har övervikt eller fetma

Andelen fyraåringar med fetma har i stort sett varit oförändrad de senaste 10 åren i Stockholms län som helhet. Det visar årsrapporten 2018 från Barnhälsovårdsenheten i Region Stockholm. Rapporten visar också i vilken utsträckning barn i länet vaccineras, ammas och utsätts för tobaksrök tidigt i livet.


Publicerad den: 2019-07-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

En av nio fyraåringar i Stockholms län har övervikt eller fetma
Annons

Årsrapporten från Barnhälsovårdsenheten i Region Stockholm visar bland annat i vilken utsträckning barn i länet vaccineras, ammas och utsätts för tobaksrök tidigt i livet. De följer även andelen fyraåringar med övervikt och fetma per årskull. Och här är vad rapporten visar i korthet:

Lika många med fetma som för tio år sedan

I Stockholms län hade 8,8 procent av fyraåringarna övervikt och 1,8 procent fetma. När det gäller fetma har siffrorna sett likadana ut de senaste tio åren. Däremot har man sett en liten tendens till minskning av övervikt hos barn födda 2011-2013, jämfört med barn födda mellan åren 2003-2008.

Högst andel övervikt och fetma i Södertälje

Siffrorna varierar dock mellan länets kommuner eller stadsdelar. Lägst andel barn med övervikt och fetma har man i Täby, 6,5 procent, och högst andel i Södertälje, 17 procent

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

”Fetma hos barn och ungdomar riskerar att kvarstå upp i vuxen ålder och ökar därmed risken för sjuklighet i tonåren och vuxen ålder”, står det i rapporten..

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

2018 års rapport visar också:

  • Det nationella vaccinationsprogrammet har hög täckning. 96–97 procent av alla barn födda 2016 har vaccinerats enligt programmet.
  • Andelen barn som fått minst en dos rotavirusvaccin har ökat från 77 procent, som siffran var när vaccinet infördes i Stockholms län 2014, till att 91 procent 2018.
  • Andelen spädbarn som ammas fortsätter minska något. Andelen barn som enbart ammades vid fyra månaders ålder var 52 procent jämfört med 59 procent år 2008.
  • Andelen spädbarn som utsätts för tobaksrökning i hemmet minskar. Men siffran varierar beroende på var barnet bor. Andelen spädbarn som utsätts för tobaksrökning i hemmet varierade från 0 procent i Vaxholm till 21 procent i Skärholmen.
  • Andelen spädbarn vars mödrar screenades för nedstämdhet efter förlossningen var nu 79 procent, vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med föregående år.

Källa: Årsrapport, Barnhälsovård i Stockholms län 2018

Annons
Annons

    Källor

  • Årsrapport Barnhälsovård i Stockholms län 2018 - https://www.vardgivarguiden.se/globalassets/behandlingsstod/barnhalsovard/bhv-rapporter/arsrapport_bhv_2018.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu