Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Dålig kunskap om risker med sugklocka

Var sjätte förstföderska blir förlöst med sugklocka. Ändå finns inga gemensamma riktlinjer för hur instrumentet ska användas för att undvika skador på mamman och barnet. Det visar en granskning som tidningen Vårdfokus gjort.
Annons

I vissa landsting får läkarna höra att barnet ska vara förlöst inom 15 minuter om sugklocka används – på andra håll är reglerna satta till 25 minuter. Hur många dragningar som får göras varierar också mellan 1 och 8 beroende på klinik.

– Det är märkligt med tanke på hur många förlossningar som avslutas med sugklocka. Trots detta är det otroligt lite forskat kring hur barnet mår, neonatala komplikationer och konsekvenser för mamman, säger docenten Cecilia Ekeus till Vårdfokus.

Hon forskar kring just sugklockan och har hittills upptäckt att det verkar finnas mammor och barn som löper större risk att skadas av klockan än andra. Riskerna verkar öka om barnet väger mer än fyra kilo, om mamman är kort, samt om läkaren gör många dragningar och under en lång tidsperiod. Dessutom ökar sugklockan risken för att barnet ska drabbas av hjärnblödning.

Annons
Annons

Hon vill ändå poängtera att sugklockan i de allra flesta fall är ett bra instrument som räddar liv. Men när kunskapen om hur sugklockan används är låg och riktlinjerna spretar tror hon att mammor och barn kan skadas i onödan.

Barnmorskor utbildas i att förlösa med sugklocka. Ändå är det nästan alltid läkare som utför sugklockeförsöken. Även det skulle kunna göras annorlunda, menar Cecilia Ekeus. Läkaren bör finnas som stöd i rummet men barnmorskor bör ta över ansvaret, tycker hon.

– Barnmorskan har undersökt kvinnan vid flera tillfällen, har koll på styrkan i värkarna och på hur fostret ligger i bäckenet. Jag tror också att det är lugnare för både mamman och pappan om barnmorskan som varit med under hela förlossningen även avslutar den, säger Cecilia Ekeus till Vårdfokus.

Har du blivit förlöst med sugklocka? Hur var i så fall din upplevelse? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons