Brittiska barn löper dubbelt så hög risk att dö som svenska barn

I Storbritannien är dödligheten bland barn nära dubbelt så hög som i Sverige. Större socioekonomiska klyftor tros ligga bakom skillnaderna mellan länderna.

Publicerad den: 2015-08-19
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Både Sverige och Storbritannien lägger runt 8 procent av sin BNP på sjukvård och barn får gratis sjukvård i bägge länderna. Ändå syns stora skillnader i dödlighet bland småbarn som ännu inte fyllt fem. I Sverige, som är ett av de länder i Europa med lägst spädbarnsdödlighet, dör 328 barn per 100 000 innan de fyllt fem år. I Storbritannien dör nästan dubbelt så många barn, 614 stycken.

– Det är tydligt att vi gör fel på något vis, säger Imti Choonara, professor emeritus i barnhälsa vid University of Nottingham, till tidningen Forskning och framsteg.

Annons
Annons

Exempelvis är det tretton gånger vanligare i Storbritannien att ett barn dör i samband med för tidig födsel och i Storbritannien är det också betydligt vanligare att barn föds för tidigt. Enligt Imti Choonara och hans forskarkollegor är socioekonomiska faktorer en viktig orsak till att barn föds för tidigt.

Annons
Annons

Han anser att svenska allmänläkare är bättre utbildade inom barnmedicin, men annars är vården likartad i båda länderna.

– Snarare än att satsa en massa pengar på att utveckla nya behandlingar så behöver vi forskning om hur den befintliga vården ska bli mer tillgänglig, säger Imti Choonara till Forskning och framsteg.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Lasse A 2015-09-14 21:17 (4 år sen)

    Vi har de mest ökande klyftorna så vad väntar..........


Annons
Annons
Annons