Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barnmisshandel kan påskynda åldrandet

Annons

Fysisk eller psykisk misshandel under uppväxten kan påskynda kroppens åldrande. Det visar en studie som en grupp amerikans forskare gjort. Det är ett team från Brown University som forskar kring telomererna, de skyddande locken på kromosomerna som håller cellens DNA stabilt, som presenterar detta resultat. Forskarna har funnit att telomererna hos personer som blivit utsatta för misshandel eller övergrepp under barndomen tenderade att kortas ned snabbare än hos andra människor, skriver brittiska BBC.

Telomererna kan jämföras med plaständarna som sitter längst ut på skosnören som hindrar snöret från att rivas upp. I kroppen funkar det som så att varje gång en cell delar sig, förkortas telomeren, det vill säga det ”plastskydd” som skyddar cellens DNA. Och kortare telomerer har kunnat kopplas till en mängd olika åldersrelaterade sjukdomar, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Även psykiska problem och stress kan ha en liknande effekt.

Annons
Annons

Studien genomfördes på 31 personer. Professor Tim Spector vid King’s College i London, som forskar om telomerer och åldrande, säger till BBC att studien är intressant men samtidigt påpekar han att den måste upprepas i större skala för att man ska kunna vara säker på dess slutsatser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons