Nyhet | Barn

Barn med låg födelsevikt kan behöva tillskott 

Nyfödda barn som väger under två och ett halvt kilo riskerar att bli fortsatt underviktiga. De riskerar även att drabbas av diabetes, hjärtkärlsjukdom och få kognitiva svårigheter senare i livet. Men med enkla medel kan barnen få ett visst skydd mot framtida hjärtkärlsjukdom, det visar en ny svensk studie.


Publicerad den: 2018-02-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Tidigare studier har visat att barn med låg födelsevikt har en ökad risk att senare drabbas av övervikt, högt blodtryck, höga blodfetter och insulinresistens. Detta ökar i sin tur risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Umeå-studien visar att barn som föds med endast lite för låg födelsevikt har lägre verbalt IQ och sämre förmåga till uppmärksamhet och koordination jämfört med barn födda med normal födelsevikt. Och i motsats till de tidigare studierna visar denna studie att barn som födds marginellt underviktiga snarare har en ökad risk för fortsatt undervikt som sjuåringar, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.   

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

”Resultaten var förvånande”

Samtidigt hittade man tidiga tecken på rubbad insulin- och blodsockerbalans, något som kan leda till att man senare utvecklar diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Men ett tidigt tillskott av järn verkar dock kunna ge ett visst skydd, visar den nya avhandlingen. 

– Resultaten var förvånande. Att underviktiga barn som tidigt fick järntillskott hade lägre blodtryck i skolåldern är aldrig tidigare visat. Vi kan ha identifierat ett sätt att delvis skydda mot senare hjärtkärlsjukdomar även om mer forskning behövs, säger Josefin Starnberg, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet i pressmeddelandet.  

Studien i korthet 

  • I studien ingick 285 barn som hade födelsevikt två till två och ett halvt kilo (detta klassas som marginellt låg födelsevikt) 
  • Dessutom ingick en kontrollgrupp med 95 barn med normal födelsevikt 
  • Forskarna tittade på data för vikt, längd, kroppssammansättning och blodtryck. Dessutom samlades blodprover in för blodsocker, insulin och blodfetter.  
  • I studien testades även barnens IQ och olika förmågor.  

Om disputationen

Josefin Starnberg, Institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet, försvarar fredag 23 februari sin avhandling med titeln: Neurologisk utveckling och kardiovaskulär risk hos 7-åriga barn födda med marginellt låg födelsevikt.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/ViewPage.action?siteNodeId=4432&languageId=3&contentId=290299

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu