Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn med hälsoproblem sjukskriver sig ofta som vuxna

Barn som utsätts för försämrade hälsovillkor under de första levnadsåren har en tendens att vara sjukskrivna oftare än andra när de blir vuxna. Det visar en ny avhandling från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Annons

Bakom den nya avhandlingen står Mats Persson, doktor i ekonomisk historia, som tillsammans med forskarkollegan Jonas Helgertz kan konstatera att hälsan under en människas första levnadsår påverkar benägenheten att vara sjukskriven senare i livet. Detta har författarna kommit fram till genom att undersöka faktorer som påverkat sjukskrivningar och förtidspensioner från 1980-talet fram till 2000-talet.

Hög utbildning eller inkomst spelar ingen roll

I en nyhetsartikel på Lunds universitets hemsida säger forskaren Mats Persson så här:

- Resultaten visar att människor som utsätts försämrade hälsovillkor i början av livet har en högre sannolikhet att sjukskrivas som äldre. Kopplingen mellan dålig hälsa tidigt i livet och sjukskrivningar som vuxen kvarstår även om individen har hög utbildning eller inkomst senare i livet.

Annons
Annons

”Sätt fokus på familjer med lägre utbildning”

Forskarna menar vidare att det är viktigt att Sverige investerar i åtgärder som exempelvis barnhälsa tidigt i livet i syfte att förebygga det ökande antalet sjukskrivningar som kostar de offentliga finanserna mycket pengar.

- Resultaten visar att vi bör investera i åtgärder, som exempelvis barnhälsa, tidigt i livet, redan under första levnadsåret, och att dessa åtgärder bör fokuseras till familjer med lägre utbildning och inkomst, säger han.

Resultatet från studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Social Science & Medicine . Läs artikeln här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons