Nyhet | Barn

Barn från fattiga familjer dubblar risken för att dö i förtid

Barn i familjer som har det dåligt ställt löper mer än dubbelt så hög risk att dö under barndomen som andra barn, skriver hälsoforskare på DN Debatt. Nu vill de att mer resurser öronmärks för utsatta barn.

Publicerad den: 2014-10-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Forskarna Eva Mörk, Anna Sjögren och Helena Svaleryd presenterar på DN Debatt i dag sin rapport om hur barns hälsa påverkas av familjens sociala och ekonomiska situation. Rapporten visar bland annat att barn till föräldrar med låg socioekonomisk status har nästan dubbel så stor risk att hamna på sjukhus som barn från familjer med hög socioekonomisk status.

När det gäller psykisk ohälsa och sjukdomar i andningsorganen är skillnaderna ännu större. Och samtidigt som barnen från familjer som har det sämre ställt alltså mår sämre psykisk än andra barn, ser forskarna att inskrivningar och medicinering för psykisk ohälsa inte ökar lika i det här skiktet.

”Det tyder på att det finns en risk att föräldrar med låga inkomster och låg utbildning inte söker [vård] och därmed får barnen inte den vård de behöver”, skriver de i sin debattartikel. 

Nu vill forskarna att mer av samhällets insatser riktas mot just de här barnen.
”Vi behöver bli ännu bättre på att tidigt fånga upp och rikta stöd till barn som är ekonomiskt och socialt utsatta, har dålig hälsa eller löper särskild stor risk för ohälsa.”

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons