Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn fick hjärtproblem av energidryck

Det kan vara läge att ställa din energidryck där dina barn inte når den. En enda burk har visat sig kunna orsaka koffeinförgiftning hos barn – som i allvarliga fall kan leda till hjärtproblem eller epileptiska anfall.
Annons

Det räcker med en burk energidryck för att ett barn som väger 30 kilo ska riskera koffeinförgiftning, enligt amerikanska forskare. Enligt Livsmedelsverket kan förgiftning leda till bland annat kräkningar, diarré, yrsel och ångest. Men de amerikanska forskarna har sett än värre symtom, rapporterar TT. När de gick igenom de drygt 5 000 samtal om energidryck som kommit in till amerikanska Giftinformationscentralen under tre år upptäckte de flera allvarliga fall. Barn som hade druckit energidryck hade drabbats av hjärtproblem, exempelvis rubbningar i hjärtrytm, och neurologiska problem som epileptiska anfall.

Ett barn kan förgiftas av koffeinmängder större än 75 milligram, och enligt de amerikanska forskarna ligger koffeinmängden i energidryck oftast på omkring 100 milligram per burk. Vissa burkar kan dock innehålla så mycket som 400 milligram koffein.

I Sverige har försäljningen av energidrycker ökat stadigt de senaste åren. Förra året såldes nära 6 liter energidryck. Det finns ingen lagstadgad åldersgräns för köp av energidryck i Sverige. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.