Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn får oftare fel läkemedel

Annons

Läkemedel till barn förväxlas tre gånger så ofta jämfört med vuxna patienter. Det inträffade bland annat för ett år sedan på barnkliniken i Kiruna och nu kräver Socialstyrelsen att Lapplands barnklinik ska säkerställa patienternas säkerhet. I sitt beslut kräver Socialstyrelsen att det ska finnas patientsäkra och korrekta rutiner för hanteringen av läkemedel och att rutinerna ska bli kända och tillämpas, och följas upp.
– Det var en läkemedelsförväxling och en situation som var lite stressig som gör att man inte gör det man faktiskt ska göra beträffande kontroller, säger Åke Stenberg, barnläkare och verksamhetschef vid Lapplans barnklinik i Gällivare och Kiruna.

Han berättar att förväxlingen av läkemedel denna gång inte hade några konsekvenser för patienterna.
– De anmäldes av mig till Socialstyrelsen för att vi skulle få lite hjälp att, utifrån också, säkerställa att rutinerna är så bra som möjligt. Men om vi tittar nationellt och internationellt så sker läkemedelsförväxlingar på barnsidan ungefär tre gånger oftare än på vuxensidan. Vi är väl medvetna om att det här är någonting som vi ständigt måste arbeta med för att förbättra säkerheten, säger Åke Stenberg, till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

En tänkbar anledning till att förväxling av läkemedel sker oftare bland barn är att det viktmässiga spannet är mycket stort hos dem.
– Vi hanterar barn från 1 kilo till 100 kilo och vi hanterar en del läkemedel som är väldigt sällsynta. Vi hanterar spädbarn och doseringar som skiljer sig åt väldigt mycket från patient till patient, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.