Allt fler svårt hjärtsjuka barn överlever

Allt fler svårt hjärtsjuka barn överlever

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att fler svårt hjärtsjuka barn i hela landet överlever sin ettårsdag. I den nya rapporten redovisas statistik över olika fosterskador och kromosomavvikelser. Att det föds färre barn med kromosomavvikelser har att göra med att allt fler graviditeter avbryts efter fosterdiagnostik.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-03-11
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

- Operationer av barn med svåra hjärtfel sker bara i Lund eller i Göteborg, och ingenting tyder på att barn som har längre geografiskt avstånd till högspecialiserad kirurgi skulle missgynnas. Remissförfarandet tycks fungera, säger utredare och epidemiolog Karin Källén i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Överlevnaden ökar hos barn med svåra hjärtfel

Den nya rapporten visar att ettårsöverlevnaden hos barn som föds med svåra och potentiellt livshotande hjärtfel har ökat markant i hela Sverige. Som ett exempel på det visar Socialstyrelsen i sin rapport att överlevnaden hos barn som är födda med enkammarhjärtan har ökat från 58 procent år 1999-2006 till 74 procent bland barn som är födda mellan åren 2007-2014.

Fosterskador av något slag är vanligare hos pojkar än flickor medan kromosomavvikelser är lika vanliga hos båda könen. Med fosterskador avses hjärtfel men också hjärnbråck, ryggmärgsbråck och skelettskador.

Annons
Annons

Fler graviditeter avbryts på grund av kromosomavvikelse

Samtidigt som åldern ökat hos förstföderskor har antalet barn som föds med kromosomavvikelser minskat. Enligt Socialstyrelsen beror det på att allt fler graviditeter avbryts efter att fosterdiagnostik gjorts.

- Mellan åren 1999 och 2014 fördubblades antalet aborter på grund av kromosomavvikelser. En ökning har skett även bland yngre kvinnor, säger Karin Gottvall, sakkunnig på området, i ett pressmeddelande.

Vanligast är aborter på grund av kromosomavvikelser i Stockholmsregionen medan de är ovanligare i de norra delarna av landet. I Stockholm blir det också allt vanligare att foster aborteras på grund av hjärtfel.

Annons
Annons

Läs mer i rapporten Fosterskador och kromosomavvikelser 2014

Vill du veta mer? Läs det här

Downs syndrom (Trisomi 21)

Fostervattenprov

Abort

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Gunnel Larsson 2016-03-11 22:34 (3 år sen)

    Eftersom jag själv har ett uttalat funktionshinder som med största sannolikhet skulle göra att läkare hade rekommenderat abort om jag hade varit i min mors mage och inte en vuxen kvinna, så reagerar jag starkt när jag hör om selektiva aborter!
    Om det var du som ansågs tillhöra gruppen som inte dög att födas så att säga så hade du nog känt detsamma och var ska gränsen gå? Får man vara blåögd, gäller det kön eller vem ska bestämma vem som var värd att födas till vårt demokratiska samhälle som är så utan fördomar så vi kritiserar andra länder i mycket?
    Jag förstår verkligen föräldrar som känner att det kan verka bli för svårt och tungt att föda ett barn som inte är fullt friskt och jag dömer ingen men bedömer situationen. Det är inte lätt att vara förälder och efter ett ultraljud ta ställning till vad inte kan veta så mycket om i praktiken och där samhället tyvärr allt för ofta sviker föräldrarna om ett barn har något funktionshinder eller dyl. Jag tycker det är här ett samhälle som kallar sig civiliserat behöver ta sitt ansvar!


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons