Forum Barn


vattkoppor hos nyfödd

Hej alla! Min 19-dagars bebis drabbades av vattkoppor. Det verkar som att han kommit lindrigt undan. De första utslagen kom i måndags och vi har inte sett några nya prickar sedan i onsdags morse. Sammanlagt har han inte fått mer än 20 koppor. Han har ingen eller lätt förhöjd temp (37-38 grader). Vilka förhöjda risker finns när en så liten drabbas? Hur länge ska man vara uppmärksam på encephalit och pneumoni i efterförloppet? Vilka symtom ska man vara uppmärksam på förutom feber och förändrat allmäntillstånd?

Oj... min 2 åring hade vattkoppor när jag väntade min yngsta och då fick jag höra att de inte var någon fara för nyfödda barn inte kan få det... Tur att ja trodde på dem annars hade ja flytt hemifrån, stackars liten iaf =( Allmäntillståndet, feber och andningen är det allra viktigaste i alla sjukdomsformer och DU känner ditt barn bättre än någon annan så minsta oroligheten Du känner så lyssna på dej själv och sök råd och hjälp om du tycker nåt verkar konstigt! Lycka till och krya på liten!


Såg nu att de var ett bra tag sen, hoppas allt löste sig bra iaf =)


Hej Majsan! Nyfödda barn KAN få det! Och enligt min BVC-ssk har hon sett det ganska ofta. Men ändå säger man på barninf. om man ringer dit att risken är väldigt väldigt liten och i princip obefintlig. Det är fel... Men i 99,9% av fallen blir barnen inte så sjuka att de behöver sjukhusvård därför stannar informationen på bvc. Verkar inte finnas så många kliniska studier på ämnet. Min svärfar som är överläkare inom (visserligen) bakteriologi säger att när det gäller vattenkoppor finns det inga absoluta sanningar... Det gick väldigt bra för vår lille. Han fick ca 20 koppor och var inte särskilt påverkad av det. Jag är ssk själv och egentligen undrade jag efter symtom på encephalit hos en nyfödd. Neurologiska bortfall osv. SÅ svårt när man själv bara träffat sitt barn i lite drygt 2 veckor... Kände själv att jag inte hade hunnit lära känna honom som helt frisk innan jag plötsligt skulle upptäcka symtom som jag VET är livsviktiga att upptäcka i tid speciellt hos en så liten och späd. Dock ytterligare en sak jag tagit reda på i samband med detta: Encephalit och andra komplikationer är inte vanligare hos spädbarn utan det är just att det är så svårupptäckta symtom på så små som gör att när de drabbas är prognosen betydligt sämre. Tack för omtanken och att du svarade. Kände att jag ville svara på inlägget bara för att slå hål på lite myter och osanningar som kommer från läkarkåren och sjukvården själv. :)


Tack karma. Jag vet att sjukvården ofta brister i information, har själv haft en hel del med dem å göra iom mina barn och är själv usk och jobbar inom akutsjukvården. Men de va lärorikt å veta-- min minsting har ej haft koppor än (2 år) och min farmor å farfar ä dryga 90 nu så jag har kollat upp mycket om dessa koppor som sagt OM de skulle träffat stora tjejen under den tiden osv. så tack igen =))

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons