Forum Barn


Forumtråd: Kan detta vara en funktionsnedsättning eller är det normalt för åldern?

Har en bonusson som är 6,5 år gör mig konfunderad.
Jag har själv en son i samma ålder vilket medför att man jämför mycket. Jag tycker min son är på samma nivå som de i sin klass i de flesta avseenden.

Jag upplever bonussonen som efter. Känslan är att något inte står helt rätt till. Det känns som att det inte endast är tillfälligheter utan det finns ett mönster som jag tycker avviker. En eller två händelser skulle kunna falla inom det normala, men det är flera saker varje dag som gör mig mer och mer konfunderad.

Det är både fysiskt och psykiskt.
Det fysiska handlar dels om hans kroppsbyggnad. Han är otroligt muskulös byggt. Har grova vader och överarmar så det ser lite oproportionerligt ut. Han har grov bål. Vaderna är så grova att han t ex inte får på sig benskydd till fotbollen för banden räcker inte till, gummistövlar sitter tight och i vissa fall är de för smala. Pösiga byxor sitter helt tight runt benen. Han har ett BMI som säger övervikt men han har inget "fett" utan mer muskelmassa. Utan att han gör speciellt mycket. Han rör sig väldigt lite överlag.

Han har svårt med både grov- och finmotorik. Svårigheter med att t ex gå i trappor. Han går ofta på tå och spänner benen utåt eller hur jag ska förklara. Han har raka ben. I rea på går han upp på tå med raka ben så han får vinkla benen utåt istället för att böja på knäna. När han går ner så går han med ena foten före hela tiden och "stampar". Han kan liksom inte bedöma avståndet till trappstegen. Han springer otroligt sakta. Spänner armarna utåt och springer utåt med benen, detta medför att han ofta snubblar och ramlar samt att han har svårigheter att hinna med kompisarna.
När han står still spänner han armarna utåt från kroppen likt en pingvin
Överlag är han otroligt spänd i kroppen. Han spänner fingrarna när han gör finmotoriska saker vilket medför att detta är svårt för honom. På grund av den bristande motoriken och smidigheten har han svårt att klä på och av sig själv t ex.

Gällande det psykiska så är det svårt att kommunicera med honom. Han pratar såklart men ibland säger han saker man inte alls förstår som inte alls hör till ämnet. Han har svårt att förstå saker som jag kan tycka är uppenbart och kan fråga varför vi är flera vuxna personer hemma (när vi har besök t ex). Min tanke då är Ja för att vi har besök? Varje dag får man säga åt honom vart i diskmaskinen tallriken ska vara, vart besticken ska vara etc. Han lär sig som inte. Han lär sig inte rutiner heller utan man får säga och berätta varje dag t ex att han måste ta på sig jackan när han tagit på sig skorna, sen mössan etc. Man får flera gånger per dag säga åt honom att byta kalsonger när han kissat ner sig. Fast han byter varje gång så kan han inte "förstå" att det är det han ska göra nästa gång han kissar ner sig.

Han kan inte uttrycka en egen vilja oftast. Frågar man vilken mat han vill äta kommer han inte på en enda maträtt. Frågar man vad han tycker är roligt svarar han alltid ipad. Ger man honom olika förslag så tycker han fler saker är roliga. Frågar man vad han vill göra på t ex sitt kalas så är svaret oftast att han vill göra desamma som sonen gjorde på sitt kalas.

Det är svårt att veta vem han är egentligen. Han visar aldrig intresse för något t ex genom att fråga vad man gör eller hur saker fungerar eller liknande. Han vill äta samma sak till frukost varje morgon och kan sedan bli sur om min son väljer att äta något annat och han då ser det och kommer på nått han också vill ha det. Han har OTROLIGT svårt att välja även om man ger olika förslag. Att välja mellan smörgås eller flingor till frukost måste han fundera fem minuter på. Man vet inte vad han önskar sig i present eller vad han skulle bli glad för, för man vet ingenting om honom egentligen.

Han är otroligt långsam. Han går långsamt. Funderar länge. Att kissa på toan tar 10 minuter. Han kissar ner sig flera gånger per dag och har medicin för det då han har överaktiv blåsa. Medicinen fungerar inte. Han förstår inte att han måste gå på toaletten fast han är så kissnödig att han hoppar på stället och skriker och blir arg om man ber honom gå på toa då. Han är väldigt motvillig till att torka sig själv trots att hans pappa tränat mycket med honom. Han kan vägra torka sig själv (fast han kan) och kan bråka om att han vill att pappan ska torka honom fast han inte är hemma. En gång satt han kvar på toaletten 45 minuter tills pappan kom hem från jobbet.

Han får stora utbrott för små saker där han går på en fysiskt och slåss och nyps och säger att "Du ska dö" eller "Jag hatar dig". Han kastar grejer i sitt rum. Skriker och gråter högljutt för små händelser.

Han vill endast spela på dator eller telefon. En gång såg jag när han spelade ett spel på datorn när man ska bygga. Då sa han "Jag är skit bra på det här spelet". Jag tittade en stund för att inse att han inte gör något i spelet. Han går runt med sin gubbe och gör inget annat. Han vägrar gå ut, vägrar leka med sina leksaker. När speltiden är slut sitter han i soffan och stirrar ut i tomma intet tills min son ber honom leka och då får sonen leda leken genom att säga exakt vad han ska göra, vart han ska göra det, hur han ska göra osv. När de leker t ex kurragömma så vet han inte ett enda ställe att leta på eller gömma sig på.

Han härmar mycket. Han vill ha samma saker som min son vill när han hör det och fastnar i det. T ex om sonen säger att han vill ha en ny telefon så vill bonussonen det också. Jag säger att man får önska sig saker i födelsedagspresent eller julklapp. Sonen blir då nöjd men bonussonen fortsätter tjata och blir arg när man säger att han får önska sig det i present. Han säger sedan att han önskar sig en telefon varje dag i flera veckor. Om sonen vill ha flingor vill bonussonen ha flingor. Om sonen skämtar om något drar bonussonen samma skämt direkt efteråt osv och skrattar som att han aldrig hört skämtet förr.

Jag och sambon har även en bebis. Bebisen tycker bonussonen om otroligt mycket. Det går till överdrift. Han kan säga "Jag älskar X" 20 gånger på fem minuter. Han kan sitta i soffan med ipaden och bebisen ligger på golvet. Han kan då sitta och göra roliga ljud samtidigt som han spelar såsom att han leker med bebisen. Han är hela tiden i ansiktet på bebisen, petar på bebisen, står med ansiktet 2 cm från bebisens ansikte och tittar i ca 5 minuter och kan sedan gå därifrån. Han frågar frågor som "Skrattar bebisen nu?" när den gråter. "Sover bebisen nu?" när den ligger och sover i vagnen eller sängen. Han kan även gå fram och kittla bebisen på magen och göra roliga ljud när bebisen sover. Han kan bre filtar och täcken över ansiktet på den så man får hålla koll hela tiden. Han säger hela tiden "Jag vill hålla i X", men är sedan obrydd när han har hen i famnen och visar det genom att t ex vilja spela på ipaden samtidigt.

Det är många frågor som för mig inte känns åldersadekvata desamma som saker han säger. T ex "Såg du? Katten hoppade upp på bordet" och så skrattar han högt.

Han har svårt att förklara saker. Han vet inte vad han vill eller tycker eller känner. När man frågar honom något blir svaret typ "Jag tänkte ju att jag tänkte. Alltså jag tänkte ju att jag skulle ju göra så ju. Alltså det tänkte jag.".

Detta är bara en bråkdel av många saker som jag blir konfunderad över. Handlar det om att min son är före i utvecklingen eller är detta någon slags funktionsnedsättning?

Jag har försökt påtala till sambon att min känsla är att något är fel. Men han har bortförklaringar till allt. Jag anser väl mer att en eller två udda grejer är väl ingen fara, men jag tycker det blir så mycket att det känns som att något inte är normalt.

Tilläggas bör kanske göras att han har en äldre syster som vid 10-års ålder blev utredd (efter mycket påtryckningar från mig) och då kom man fram till att hon var svagbegåvad och hade stora svårigheter med inlärning. Hon har även samma motoriska svårigheter man inte vet vad det beror på men hon ska få börja gå hos en sjukgymnast. Bonussonens svårigheter verkar dock vara betydligt större än hennes.

Jag tänker ju att eftersom de är två syskon med samma problematik. Kan det handla om något ovanligt syndrom som knappt någon känner till? Jag har googlat på alla möjliga olika typer av symptom men hittar inget.

Som vuxen kan få diagnos av olika grader av utvecklingsstörningar (vet inte hur det är för barn) autism... det finns så mycket. Har det varit så här sen födseln? Är det något ni tycker är annorlunda med hen så tycker jag att ni ska söka hjälp på en bup mottagning o förklara hur situationen är så dom kan göra en bedömning om det är något ni borde gå vidare med eller säga att ni vill göra en utredning. Lite sent skrivit nu, men hoppas det löser sig.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons