Forum Barn


blåmärken på 6 åring

Hej! min dotter på 6 år (med tillhörande klumpighet och trots) får blåmärken så fort hon stöter i något, varje dag upptäcker vi nya, hon är ute mycket och leker springer och trillar. jag själv har alltid haft lätt för att få blåmärken också. någon som haft liknande? är detta normalt?

Jag tycker att det verkar helt normalt, det hör till att man får blåmärken som barn, en del får helt enkelt blåmärken mkt lättare än andra. Jag har träffat på mängder av barn som har fått/får blåmärken väldigt lätt, Utan att dom har gjort ngt speciellt, lätt att stöta i benet eller att barn faller. Så länge som ditt barn är friskt och du inte misstänker ngn annan sjukdom såsom blodsjukdom så skulle Jag vara betydligt lugn, men om man är orolig för sitt barn och att det skulle kunna vara tecken på ngt annat så kan man alltid söka hjälp utav en barnläkare. Självklart så om det är barnmisshandel inblandat så blir ju saken en annan, då handlar det om våld mot ett barn. Men i ditt fall så gäller frågan om varför ditt barn lätt får blåmärken? Din lilla är ute mkt, en aktiv liten flicka och man får små medaljonger. Vill bara lägga till att: är barnen aktiva så kan man allt som oftast vara lugn. Barn får blåmärken och ibland så slår de sig så illa att man får åka till akuten lite då och då för omplåstring... Blåmärke på benen skall friska ungar ha - det är som små medaljer för att de springer omkring. Oförklarliga blåmärken utan orsak = akut läkarkontroll däremot. Blåmärken Blåmärken kan vara symtomen på leukemi men oftast är det förenat med en massa andra symtom som ökad sjukdom, trötthet etc. Om ett barns blåmärken är mer än vad som är normalt skall man låta en barnläkare undersöka barnet. Det kan vara mycket annat än leukemi, orsaker som är mer banala men behöver behandlas. Så alltid när du har funderingar och så eller bara undrar så dra dig aldrig för att utnyttja eller tala med BVC-sköterska eller BVC-doktor. Hoppas att du blir nöjd med mitt svar, jättebra att du har en flicka som är aktiv, Jag förstår vad du menar med klumpighet, använd inte detta ord tills med barnet. Då det ofta uppfattas som negativt. ha det bra.


Om man är orolig så kan läkaren göra ett enkelt blodprov, så vet man! Min flicka fick också blåmärken o jag fick tjata mig till ett prov, dom tycker nämligen att barn får blåmärke på alla konstiga ställen. Min flicka hade inga andra symtom, men det var en allvarlig blodsjukdom, så jag var glad att jag att jag stod på mig!! Inte för att jag tror att det skulle vara ngt allvarligt, men vet ju aldrig.


Jag har svårt att tro att det kan vara allt annat än normalt så det är nog inget att oroa sig över :)


Hej! Som liten var jag alltid full av blåmärken och mina föräldrar anmäldes för barnmisshandel i väntan på utredning. De friades och misstankar om leukemi dök upp. Under x antal veckor gjordes det utredningar innan de kom fram till att jag hade Trombocytopeni. Detta kollas enkelt med ett blodprov!! Trombocyterna ska ligga på runt 300.000...mina låg på 16.000. Trombocytopeni är en form av blödarsjuka och går att behandla om det finns risk för ökad blödningsbenägenhet eller bara vara extra uppmärksam om man råkar få ett sår eller ha koll så man inte får inre blödningar när man slår sig. Speciellt när man är förkyld och har nedsatt immunförsvar för då brukar trombocyterna sjunka ytterligare lite. Hoppas du kan få svar... Det är inte helt ovanligt att 6-åringar är fulla med blåmärken dock. Speciellt inte om de är livliga, nyfikna och levnadsglada!! //Cicci

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons