Forum Barn


Avundsjuk 11-åring

Jag har ett barnbarn som är 11 år, hon har inga syskon, men fick för drygt ett år sedan en liten kusin. Nu är vi oroliga för hon kan kanske bry sig om henne i två minuter, sedan "hatar" hon henne. Jag menar verkligen detta, för hon vill inte ens vara i samma rum - hon fräser när den lilla kommer i närheten. Vi älskar verkligen våra barnbarn lika mycket och visar det också, men självklart agerar man något olika mot en 11-åring och en 1-åring. I vanliga fall är hon en mycket förståndig tjej, så vi är hemskt ledsna och fattar inget. Hur gör vi? Vad säger man??

Hej! Avundsjukan är kanske inte så konstig om hon fått all uppmärksamhet i elva år! Dessutom brukar vuxna alltid kasta sig på det lilla barnet först och gulla och tala om vad söt hon/han är. Egentligen borde man först hälsa på det stora barnet och skoja lite med det, och kanske ta med elvaåringen i konversationen med den lilla. Jag tror också att man inte ska pjoska för mycket med elvaåringen när hon tjurar vilket ger henne den uppmärksamhet hon vill ha. Ignorera den och istället ge henne egentid i form av bio, promenader, baka(?) eller ngt annat hon gillar. Tjurar hon så låt henne tjura! Men när hon kommer in till er igen så säg bara Hej vad roligt att du vill vara med, kom här så ska vi ....prata, fika, läsa eller vad ni nu gör. Det är mitt föslag, sedan gör ni givetvis som ni vill!! Jag tror inte ngn ifrågasätter att ni skule tycka mer om ngn av barnen. Lycka till! Hör gärna av dig om hur det går!!


Tack så mycket för tipset! Vi gör nu absolut som du rådde oss och ibland funkar det fint och ibland inte. Jag förstår att vi måste fortsätta ha tålamod med vår 11-åring, men nu har vi lärt oss att helt enkelt låta henne vara om hon går ifrån oss - istället är hon väldigt välkommen när hon "kommer tillbaka" igen. Kanske är det lite tidigt tonårstrots vi möter.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons