Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mamma: Min 11-åring kissar fortfarande i sängen

Isabels son, idag 11 år gammal, kissar fortfarande i sängen på natten. Trots flera försök till hjälp från vården har deras svar varit att det kommer gå över av sig självt.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-29

Familj i park
Annons

När ett barn ofrivilligt kissar i sängen på natten kallas det för enures, eller sängvätning. Det är vanligt att barn kissar i sängen, men när barnet efter sex års ålder fortfarande kissar ska föräldrar söka hjälp.

– Jag vet inte riktigt vad vi ska göra åt det. Vi har försökt få hjälp via vårdcentral och primärvård men deras råd har varit att köpa sängunderlägg och att han inte ska dricka vatten eller annat vätskedrivande innan läggdags.

Isabel har sängunderlägg men menar att det inte löser problemet.

Annons
Annons

– Sängunderlägg funkar ju bra när vi är hemma och visst det händer inte varje natt men när det väl händer mår han väldigt dåligt och jag märker att han drar sig för att sova över hos kompisar för att han vet att det finns en risk att han kissar på sig.

Barn med enures får dåligt självförtroende

När Isabels son för första gången, utan familj, skulle åka på fotbollsresa med sitt lag gick han från lycklig till ledsen.

– Först var han superglad. De skulle till Italien, spela fotoboll och även se favoritlaget Milan spela. Men så fort han kom på att han faktiskt ska sova borta och med sina lagkamrater, blev han ledsen. Han skäms något så fruktansvärt över att han kissar i sängen. Det är hemskt för mig som mamma att se hur han påverkas av detta, säger Isabel förtvivlat. 

Flera studier visar att barn med enures lider av dåligt självförtroende.

Annons
Annons

– Vad man vet är att barn som lider av enures går med kroniskt dåligt självförtroende. Men det dåliga självförtroendet brukar normaliseras när barnet blir torr. Vad det dåliga självförtroendet leder till och framförallt om inte barnet blir torrt kan man bara spekulera om. Men det är säkert inget banalt, säger Tryggvé Neveus, barnläkare vid njur- och urinvägsenheten, Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och Netdoktors expert på enures.

Det är vanligt att barn kissar i sängen fram till sexårsåldern och inte förrän barnet passerat sexårsålder kan den få aktiv behandling (nattvätare före 6-års ålder behandlas inte, reds anm).

– Sedan ska man komma ihåg att det inte växer bort hos alla. En av drygt 200 vuxna kissar i sängen på natten. Man brukar säga att ungefär en halv procent av de vuxna har varit nattvätare sedan de var små och det har alltså inte vuxit bort.

Upplysningskampanj om nattkiss

I januari 2013 lanserade Netdoktor en upplysningskampanj om nattissning på HarDuNattkissat.se. Delresultat från undersökningen visar att föräldrar till sängvätande barn drar sig för att söka hjälp.

Över 40 procent säger i undersökningen att de inte talat med läkare om barnets sängvätning. De flesta barnen i undersökningen är i åldrarna 5-9 år, men vissa barn är 10-12 år och några över 13 år. Två tredjedelar av föräldrarna har uppgett att barnen kissar på sig varje, eller nästan varje natt. En del barn har provat med kisslarm eller läkemedel, men över hälften har inte fått någon behandling alls.

Sängvätningen påverkar barnen negativt. Två tredjedelar har uppgett att deras barn känner skam över sängvätningen och närmare hälften vill helst inte sova borta.

– Det är mycket viktigt att föräldrar inte skuldbelägger barnet utan söker hjälp. Det finns välfungerande behandling för barn från sex års ålder, säger Tryggve Nevéus.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs mer om sängvätning (enures) här!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.