Fakta | Barn

Spädbarn och livsmedel

Mat ska smaka gott för att vi ska äta. Det gäller även barns mat. Det finns däremot en del livsmedel man ska vara försiktig med och en del livsmedel bör föräldrar undvika tills det att barnet fyllt ett år.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Uppdaterad den: 2010-11-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Från cirka 8 - 10 månader kan du ge ditt barn det mesta av den mat som övriga familjen äter. Men du ska bland annat vara sparsam med socker och försiktig med salt.&nbsp

Salta försiktigt

Små barns njurar är inte helt utvecklade, därför kan de inte bryta ner salt lika bra som äldre barn eller vuxna. Från och med två års ålder klarar barn lika mycket salt som en vuxen person (men tänk på att inte vänja barnet vid för mycket salt ändå, för mycket salt binder vätska i kroppen och kan förvärra hjärt-kärlproblematik för personer som ligger i riskzonen). Andra kryddor som till exempel basilika, oregano och vitlök går bra att servera och göra så att barnet får bättre aptit. Peppar och chili och andra starka smaker ska du dock vara försiktig med.

Var sparsam med socker

Var sparsam med socker, det ger nämligen bara tomma kalorier - inga vitaminer och mineraler. Det finns mycket dolt socker i till exempel sylt, marmelad, smaksatt yoghurt och fil, glass, kex och industritillverkade krämer. Om du vill ge spädbarnet kräm i stället för bärmos är det bättre om du själv kokar krämen med lite mindre socker.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Se upp för nitrit

Nitrat är ett ämne som finns i rödbetor, spenat, fänkål, mangold, blekselleri och nässlor. Nitrat förvandlas under matsmältningen till nitrit som kan försvåra kroppens syreupptagningsförmåga. Från och med ett års ålder klarar barn att bryta ner nitrat så då är det fritt fram för ovanstående grönsaker.

Se upp med honung

Barn under ett år kan vara extra känsliga för sporer från en bakterie (Clostridium botulinum) som kan finnas i honung. Vänta därför till ett års ålder innan barnet innan du ger honung till ditt barn.

Var försiktig med fibrer

Vuxna äter i regel för lite fibrer och de flesta skulle behöva öka sitt intag men för små barn (under tre år) gäller det omvända. Fibrer fyller ut magen utan att tillföra så mycket energi, det lilla barnet behöver därför äta mer lättsmält och energirik mat (till exempel vitt bröd istället för fullkornsbröd).

Annons
Annons

Vänta med mjölk till 1 år

Mjölk är ett bra livsmedel med många viktiga näringsämnen som till exempel kalcium, B-vitaminer, magnesium och fosfor. Därför är det bra att använda standardmjölk i smakportioner till barn under ett år (till exempel ihopmosat med potatis). Men eftersom mjölk innehåller relativt lite järn samtidigt som det mättar snabbt kan det för små barn konkurrera ut andra järnrika livsmedel om de dricker mjölk som dryck.

Från och med ett års ålder kan du med fördel servera mjölk som måltidsdryck till ditt barn, mellanmjölk kan vara bra att använda tills barnet är tre år, därefter är lättmjölk lämpligt.

Källa: Livsmedelsverket