Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Säkert hem för barn

Det händer många obehagliga olyckor med barn i hemmet: skållning, fall nedför trappor och till och med fall ut genom fönster som inte är tillräckligt säkra.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Barn som har börjat att krypa och gå är ofta mycket aktiva och fulla av energi. De kan blixtsnabbt vara på ett annat ställe än där man såg dem för bara en liten stund sedan. Därför gäller det att göra sitt hem så säkert som möjligt, men också att övervaka och hela tiden hålla ett öga på vad barnet har för sig.

Det underlättar, både för barnet och föräldrarna, att hemmet är säkert. Föräldrarna behöver inte hela tiden sitta som på nålar och oroa sig för vad barnet nu kan hitta på. De slipper också att höja rösten och förbjuda hela tiden. Ditt barn får en större möjlighet att utforska en säker värld utan alltför många förbud.

Vad ska vara säkert i köket?

Köket är ett spännande ställe för ett barn. Det finns lådor, skåp, spis, ugn, kylskåp och eldrivna köksmaskiner. Det finns många saker att utforska, till exempel knivar. Lådorna kan du göra barnsäkra på två sätt: Du kan sätta en spärr på lådorna som förhindrar att barnet kan dra ut lådan helt från dess spår och därigenom får hela lådan över sig. Du kan också sätta en säkerhetsspärr på lådorna så att barnet inte kan dra ut dem. Det kan finnas saker i lådan som barnet inte får leka med, men det kan också klämma sig allvarligt när det försöker stänga lådan igen. Barnet har inte full kontroll över sin motorik. Barnet stänger inte lådan försiktigt utan tar i med alla sina krafter.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Se upp med rengöringsmedel och diskmedel - de kan fräta

För köksskåpen gäller samma råd. Man kan montera en spärr på en skåpsdörr så att barnen inte kan öppna skåpen. Detta är särskilt viktigt för de skåp som innehåller skadliga eller giftiga saker. Diskmedel, rengöringsmedel, tvättmedel, fotogen, terpentin, tändvätska och blomstergödsel är giftiga och skadliga. De får aldrig stå i olåsta skåp. Diskmedel till diskmaskinen är särskilt farligt eftersom det är mycket frätande.

Kylskåp rymmer samma faror som de andra skåpen, men har ytterligare några farliga moment. Kylskåpet kan vara farligt för barnet om det skulle frestas att krypa in i det. Om dörren stängs kan barnet få för lite syre och kylas ned. Det är därför bra att montera en säkerhetsspärr på kylskåpet.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Det är roligt att dra i vattenkokarens ledning

Om du har en köksmaskin som är eldriven, eller en vattenkokare, ska du tänka på att barnet kan dra ned köksmaskinen eller vattenkokaren över sig. Det kan du förhindra genom att montera en sladdhållare så att sladden blir för kort för att hänga ut över kanten. Du kan också själv förkorta sladden.

Annons
Annons

Du kan göra spisen och ugnen barnsäkra. För att barnet inte ska bränna sig på kokplattan, eller ta på en varm gryta eller handtag, vilket kan leda till en olycka, kan du montera ett galler på spisens kant. Du kan sätta ett beslag på ugnsluckan så att barnet inte själv kan öppna den. Du kan också montera en säkring som förhindrar att barnet sätter på ugnen eller ändrar ugnens temperatur. Tänk på att glasplattan på ugnen blir så varm att barnet kan bränna sig. Du kan skydda ditt barn genom att sätta ett galler framför.

Vad ska du tänka på i vardagsrummet och i de andra rummen?

I vardagsrummet och de andra rummen kan det precis som i köket finnas lådor och skåp. Dem gör du säkra på de sätt som beskrevs i texten om köket.

I vardagsrummet finns dessutom många skarpa, spetsiga hörn. Dem kan man skydda barnet mot genom att sätta plasthörn över. De är kanske inte så vackra, men mycket nyttiga den första tiden, när barnet vacklar iväg på sina första osäkra steg.

Dörrar kan orsaka olyckor. Du kan montera en dörrstopp på eller under dörrarna för att förhindra att barnet klämmer sig. Använd kilar under dörrarna.

God utsikt från fönstret

När barnet börjar klättra ska du tänka på husets fönster. Barn kan blixtsnabbt klättra upp och falla ut genom ett fönster. Det är säkrast att montera en säkerhetsspärr på fönstren, så att de inte kan öppnas mer än 10 centimeter. Det bästa är att montera den överst på fönstret så att barnet inte kan nå upp och pilla på den.

Det är inte skönt att få en hylla i huvudet

Hyllor är mycket populära klätterställningar för barn. För att undvika att hyllan faller ned över barnet kan du fästa vinkelbeslag mellan hyllan och väggen.

Lösa mattor är farliga för barn som håller på att lära sig att gå. De kan snubbla och falla i veck och kanter. Lägg en gummimatta under, och vänta med lösa mattor tills barnet har blivit äldre.

Barn tar ofta hjälp av bordsduken för att resa sig upp. Om du använder dukar kan du göra dem säkra genom att sätta på dukklämmor. På så vis undviker du att barnet drar duken, och allt som står på den, ned över sig.

El-installationer ska göras barnsäkra i hela huset. Undersök om kontakterna i bostaden är jordade. Om inte, få det gjort. Alla stickkontakter bör göras säkra med ett plastlock som barnet inte självt kan pilla upp. El-olyckor är mycket allvarliga. De kan leda till allvarliga tredjegradsbrännskador eller döden.

Vad ska vara säkert i badrummet?

Badrummet är spännande med allt rinnande vatten. Du ska tänka på att det inte krävs mer än 10 centimeter vatten för att ett barn ska drunkna. Om det får ansiktet under vatten, drar det automatiskt in luft för att skrika. Då fylls lungorna med vatten och barnet drunknar. Ett barn som får huvudet under vatten tappar också sin orienteringskänsla. Därför tar det inte upp huvudet igen eller reser sig upp.

Själva toaletten kan stängas med hjälp av två klämmor på locket så att barnet inte självt kan lyfta upp det. Om du har ett badkar är det bra att gömma propparna på något annat ställe än i badkaret. Annars kan barnet själv sätta i proppen och fylla badkaret.

På vattenkranen kan du montera en termostat så att barnet inte kan sätta på skållhett vatten och bränna sig. Du ska också tänka på att sänka temperaturen så länge ditt barn inte har lärt sig att akta sig.

Medicin ser kul ut - särskilt gula piller

Om du har medicin hemma ska du förvara den i ett låst skåp så att barnet inte hittar den och äter några tabletter. Medicinförgiftning kan vara allvarligt.

Kullerbyttor nedför trappan är ingen konst

Upp till cirka 4 års ålder är trappor farliga för barn. Dem gör du säkra genom att sätta upp grindar. Om det finns risk för att barnet kan falla mellan trappstegen, eller fastna med huvudet, bör man täcka dem. Det är naturligtvis farligt om barnet klättrar på räcket och faller ner. Om det finns spjälor i räcket kan barnet fastna med huvudet mellan dem om avståndet är över 7,5 centimeter.

Balansen mellan att vara för mycket och för lite överbeskyddande beror på barnets temperament. Det är inte bra att leva med för många faror. Men det är inte heller roligt att leva i en fästning. Hitta en balans som du kan leva med - och med gott samvete.


Annons