Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Barn

Så lyckas du med amningen

Det första steget mot en lyckad amning är att du redan före förlossningen och första amningen försöker ta reda på så mycket som möjligt om amning.


Publicerad den: 2008-10-02

Så lyckas du med amningen
Annons

 

Du kan läsa böcker och tidningar, söka på Internet och naturligtvis prata med din barnmorska på BM-mottagningen/MVC.

På många ställen i Sverige finns det i dag även en Amningsmottagning med kunniga barnmorskor som ger information och vägledning kring amningsfrågor.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

När ditt barn är fött börjar amningen. På de flesta förlossningskliniker blir du erbjuden att barnet läggs på din mage direkt efter förlossningen. Detta är den första, nära kontakten, som till stor del underlättar amningen.

Direkt efter förlossningen är barnet ofta vaket, letar ivrigt efter bröstvårtan och vill gärna suga. Om man ger barnet lite hjälp genom att försiktigt stödja det under fotsulorna kan det kravla sig från magen upp till bröstet. Här kommer barnet att leta ivrigt efter bröstvårtan och börja suga då barnet fått tag i den. Barnet kan leta, om det får ligga ostört, efter bröstvårtan under minst en timme.

De flesta barn kommer dock att suga på sin mammas bröst för första gången inom det första dygnet efter förlossningen. Ibland kan det ta ännu längre tid (mer än tre dygn) men amningen kommer ändå att fungera lika bra, som för det barn som sugit direkt efter förlossningen.

Annons
Annons

Hur lägger du barnet till bröstet?

Sittande amning: Sätt dig bekvämt till rätta så att du får stöd för armar och rygg. Lägg barnet tätt intill dig, med barnets mage vänd mot din mage och huvudet lite bakåtlutat. Då pressas inte barnets ansikte mot bröstet och det kan andas genom näsan. Lägg till från mitten och underifrån mot valt bröst med hjälp av din motsatta hand bakom barnets skuldra. Placera barnets näsa under bröstvårtan. Invänta det stora "gäspgapet" efter slutförd rooting/sökreflex. "Tryck till" barnet snabbt med hjälp av handen bakom barnets skuldra. Se till att underläppen är utvikt. Barnet ska ha ett rejält tag om bröstvårta och en del av vårtgård för att kunna lapa i sig mjölken med lätthet. Ett rätt tag förebygger bl. a såriga vårtor och mjölkstockning. Stötta med andra armen tätt intill din kropp och lägg handen om barnets stjärt samt palla upp med kudde/kuddar för en avslappad amningsposition.

Liggande amning: Ligg som ett Z med den undre armen under din kropp. Dra tillbaka dina lår, även övre skuldran ska vara tillbakadragen Lägg till ditt barn som vid sittande amning. Barnet släpper själv när det är färdigt med första bröstet och du kan då "om barnet vill" erbjuda andra sidan efter en liten stund.

Suger barnet ordentligt?

För att barnet ska kunna suga ordentligt ska bröstvårtan vara så långt in i munnen som möjligt. När barnet suger bildas ett vakum mellan tungan och bakre delen av gommen och för att detta ska vara möjligt måste hela vårtan och den bruna cirkeln täckas av barnets mun.

Om barnet bara suger på den yttersta delen av bröstvårtan töms inte brösten, vilket gör dem mycket ömma. För att få barnet att ta nytt tag sätter du försiktigt spetsen av ditt lillfinger i mungipan på barnet. Då släpper barnet bröstvårtan och du kan börja om. Stryk barnet över kinden för att få det att öppna munnen stort när det tar bröstet.

Hur får du barnet att släppa bröstvårtan?

Det är bra att vänja sig vid att försiktigt ta bort barnet från bröstet. Om du försöker flytta barnet medan det fortfarande suger blir dina bröstvårtor snabbt mycket ömma. Istället kan du sätta din lillfingerspets i barnets mungipa. Då bryter du vakuumet och barnet öppnar automatiskt munnen.

Hur fungerar mjölkproduktionen?

Mängden mjölk du producerar beror på hur ofta barnet suger. När du ammar barnet gör sugrörelserna att två hormoner, oxytocin och prolaktin, friges från hypofysen och går ut i blodet. Oxytocin gör att mjölkkörtlarna i bröstet drar ihop sig så att mjölken friges och strömmar ut till barnet. Många kvinnor uppfattar detta som en stickande känsla i bröstet eller ett ökat tryck när barnet börjar suga. Prolaktin reglerar mängden mjölk. Ju oftare du låter ditt barn suga, desto mer prolaktin produceras, vilket ger mer mjölk. Din prolaktinnivå är speciellt hög mellan kl. 22:00-02:00 och det "vet" ditt barn, då de flesta barn har en vaken- och sugperiod just vid den tidpunkten på natten. Barnet styr själv över mjölktillgången, i dina bröst, genom att suga lite oftare, ibland under ett par dygn vid deras intensivaste "tillväxtperioder".

Hur kan du veta att ditt barn har fått tillräckligt med mjölk?

Några tumregler är att lägga märke till om:

  • Ditt barn väter sex till åtta blöjor per dygn.
  • Ditt barn ökar i vikt med 100-200 gram i veckan (eller cirka 400 till 800 gram per månad).
  • Ditt barn ammas med två till tre timmars intervall, är lika med "fri amning" (8 till 12 gånger per dygn).
  • Ditt barn ser normalt ut, har fin färg, smidig hud, reagerar normalt och har kraft att röra sig normalt.

Om ditt barn ökar normalt i vikt och väter många blöjor varje dag finns det ingen anledning till oro, även om det ammas ofta. Alla barn är olika och några har stort sug- och kontaktbehov.

Många nyblivna mödrar är oroliga för att mjölken inte ska räcka. Men det är viktigt att tro på sig själv och vilja amma, och om barnet inte diar som det ska, beror det ofta på yttre omständigheter. Mängden mjölk har inget med storleken på brösten att göra, eftersom både stora och små bröst innehåller ungefär lika många mjölkkörtlar det är istället fettvävnaden som varierar.

Vad kan du göra för att producera mer mjölk?

Det bästa rådet är att ge barnet bröstet oftare och låta det suga så länge det har lust.

Det kan vara bra att byta bröst var tionde minut för att stimulera barnet. Ett sömnigt barn ska väckas och hållas igång. Du ska också ge barnet båda brösten vid varje amning för att vara säker på att barnet får den mjölk som finns och för att brösten ska stimuleras. Låt barnet hålla sig till bröstmjölk och börja inte ge det nappflaska med välling eller saft. Då blir barnet fort mätt och tappar lusten att suga. Dessutom kan en nappflaska förvirra barnets sugreflex eftersom sugtekniken är olika på bröst och nappflaska. Ge barnet kokt vatten om det behöver extra vätska, inget annat.

Du måste också tänka på dig själv. Det är du som producerar mjölken och därför måste du äta en ordentlig kost och dricka mycket vätska. Det är därför bra att ha som vana att dricka vatten eller juice samtidigt som du ammar. Ta det lugnt och vila dig. Du producerar mer mjölk när du är utvilad och avslappnad. När barnet sover bör du också vila dig, slappna av, ta ett bad, lyssna på bra musik eller gör något annat som du tycker om.

Om ditt barn är sömnigt och inte vill dia:

Vissa barn är sömniga och vill helst sova dygnet runt. De äter sällan och lite åt gången. Om barnet inte ökar i vikt och inte väter sex till åtta blöjor per dygn ska du väcka det och stimulera det till att dricka varannan timme dagtid.

Du ska byta bröst var tionde minut, så att barnet stimuleras att dricka så mycket mjölk som möjligt. Det är också bra att hålla barnet mycket hud mot hud, stryka det över kroppen och massera det försiktigt. Du kan också kela med barnet och prata mycket med det. Det stimulerar barnet och väcker det.

Känner du dig ändå osäker kan du vända dig till Barnavårdcentralen eller till närmaste Amningsmottagning.


Annons