Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många ”barnsjukdomar” finns inte längre

”Röda hund, mässling och påssjuka är några av de sjukdomar som tidigare klassats som barnsjukdomar. Men dessa har så gott som försvunnit från Sverige eftersom barn vaccineras i väldigt tidig ålder mot många olika sjukdomar och däribland dessa”, säger Stina Almkvist, ST-läkare på Sachsska barnsjukhuset, Södersjukhuset, Stockholm.
Annons

Enligt Netdoktors expert, Stina Almkvist, som inom ett par månader är specialist inom barnmedicin, har många av de infektionssjukdomar som tidigare räknats som typiska ”barnsjukdomar” inte setts till på decennier.
– I och med omfattande vaccinationsarbete har vi inte sett mässling, påssjuka eller röda hund på ungefär 20 år. Det har alltså minskat betydligt men det är klart att det fortfarande finns enstaka fall bland dem som inte väljer att vaccinera sig eller sina barn.

Det går alltså egentligen inte längre att tala om typiska barnsjukdomar i den utsträckning som man gjort tidigare, menar Stina Almkvist. Men däremot finns det andra sjukdomar som kan drabba barn hårt, särskilt under vinterhalvåret.
– Precis som vuxna drabbas även många barn av den så kallade vinterkräksjukan och andra former av diarr&eacuteer och kräkningar. Sen har vi också RS-virus som årligen orsakar epidemier. Barn drabbas i väldigt stor utsträckning eftersom de inte har haft infektionen tidigare, men även vuxna kan drabbas och även här sker det största insjuknandet under vintern, säger Stina Almkvist, ST-läkare på Sachsska barnsjukhuset, Södersjukhuset, Stockholm.

RS-virusinfektioner börjar som en vanlig förkylning, och kan drabba människor i alla åldrar. Spädbarn och riktigt gamla människor som drabbas riskerar att få lunginflammation som kräver sjukhusvård.
– För en vuxen person ter sig RS-virus ungefär som en vanlig förkylning med slemhosta. Och Egentligen är det samma sak för spädbarn, men eftersom de har betydligt mindre dimensioner i luftvägarna och inte samma kraft att hosta upp slemmet blir det väldigt mycket jobbigare att hantera slemmet i luftvägarna som i vissa fall kan täppa till så att de får svårt att andas.

Annons
Annons

Stina Almkvist berättar för Netdoktor att om man märker att ens barn får en förkylning som utvecklas med hosta och andningssvårigheter bör man uppsöka vård.
– Man bör vara uppmärksam på barnets allmäntillstånd. Märker man till exempel att barnet har svårt för att äta är det ett tecken på att man bör uppsöka vård. Sen är det alltid bra att ringa sjukvårdsrådgivningen innan för att få tips och råd om vad man bör göra.

Det finns inget bot mot RS-virus utan det är symtomen som behandlas. Tyvärr finns det dock en nackdel med viss rapportering från medias håll vad gäller RS-virus, berättar Stina Almkvist.
– Vi ser helt klart ett ökat sökmönster på akutmottagningarna när det har gått att läsa i någon artikel om något enskilt barn som tex hamnat i respirator i samband med en RS-infektion. Viktigt att poängtera är att en RS-virusinfektion kan vara en lindrig förkylning men i vissa fall kan sjukdomen te sig väldigt jobbig och symtomen kan pågå i uppåt en vecka. Det är främst späda barn, under tre månader, som kan få det riktigt jobbigt. Riskbarn med bakomliggande lungsjukdom eller hjärtsjukdom drabbas hårdast och kan i värsta fall behöva andningsunderstöd, men det är inte särskilt vanligt. Tyvärr kan det i vissa artiklar framstå som att en RS-infektion är liktydig med att barnet kommer bli dödssjuk, men så är inte riktigt fallet.

Har du något konkret tips till föräldrar?
– Om man har spädbarn skulle jag rekommendera att man har en stjärttermometer hemma och ta tempen då man misstänker att ens barn har feber. Det är viktigt att säkerställa om barnet har feber, dvs. temp över 38 grader Men sen är det, som tidigare nämnt, även väldigt viktigt att hålla koll på barnets allmäntillstånd eller om barnet får matningssvårigheter – det avslöjar mycket hur barnet verkligen mår, avslutar Stina Almkvist.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 02:50 (9 år sen)

    Hi Andrea: thanks for your itrsneet in having your son play ball with us. I'd suggest you check our website often, as that info is usually posted. If your son was born in 2006, he's an LTP1, and plays Saturday's, at one of our local schools or parks. If he's an LTP 2 (2004/2005) he'll play Tuesday's & Thursday's. We're having walk-in registration this Saturday, at the EcoDairy on Sumus Way, down by Costco, from 11am to 3pm. You're welcome to come say hi and meet us. Hope that gives you the info you need. Cheers, Bill, AMFA Registrar


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.