Goda råd om medicin till barn
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!
Hur får man barnet att ta sin medicin?
Det kan vara svårt att få barnet att ta sin medicin. Det finns därför ett stort utbud av mediciner av olika slag. Mediciner finns som droppar, mixturer, saft, pulver, stolpiller, kapslar och tabletter med eller utan överdrag.
Om det är första gången ditt barn ska få medicin, kan du tala med din läkare om det så ni kan komma fram till vilken form du tror passar ditt barn bäst.
Medicin till de yngsta
Mixturer, saft och droppar med smaktillsättning av en eller annan art, är den medicin de yngsta barnen föredrar. Medicinen kan blandas med saft eller modersmjölk. Du ska bara vara säker på att ditt barn får exakt den mängd medicin som är ordinerat. Varken mer eller mindre.
Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »
Medicin till kroniskt sjuka barn
Barn som lider av en kronisk sjukdom som till exempel epilepsi eller astma, och som ofta behöver medicin, ska ha rätt att välja den form av medicin som passar dem bäst. De flesta barn är mycket duktiga på att tackla dessa problem, om du bara förklarar för barnet varför det behöver medicinen.
Barn får aldrig behandlas som små vuxna. På varje åldersnivå omsätts medicinen på olika sätt i kroppen. En del läkemedel verkar förhållandevis kraftigt på barn och vid andra tillfällen är det tvärtom.
Därför finns det olika regler för rätt dos av medicin beroende på barnets ålder och den medicin som ska ges.
Goda råd
Ge inte ditt barn medicin utan att ha talat med läkare eller sjukvårdsrådgivning. Även om läkemedlet är så oskyldigt som en huvudvärkstablett kan det ibland ge olyckliga biverkningar, och ibland dölja eller förminska symtom på en sjukdom, så att rätt behandling försenas.
När vi ändå talar om mediciner och barn kan man inte varna tillräckligt många gånger för det sätt som vi vuxna handskas med medicin. Tyvärr sker det allt för många förgiftningsolyckor på grund av att barnens naturliga nyfikenhet får dem att pröva mediciner som vi vuxna har låtit stå framme i sovrummet, i badrummet eller i köket.
Vad vet du om sällsynta hälsotillstånd? Lär dig mer om varför det är viktigt med tidig diagnos, vad personcentrerad vård är samt vilka rättigheter man har som patient.