Fakta | Barn

Frågor och svar om barns hälsa och sjukdomar 2010

Barn upp till två års ålder har inte ett lika utvecklat immunförsvar som oss vuxna. Torsdagen den 1 april svarade Stina Almkvist, ST-läkare på Sachsska barnsjukhuset, på besökarnas frågor om barns hälsa och sjukdomar. Läs Stinas svar från chatten nedan.

Uppdaterad den: 2010-04-01
Författare: Stina Almkvist-Osterman, specialistläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset, Stockholm, Sachsska Barnsjukhuset

Annons

monelisa:&nbsp Hej! Vi har en liten kille, snart 7 mån. som spyr väldigt mycket! Han var prematur, föddes 11 v. för tidigt. Det beror säkert på magmunnen som inte är tät än, men finns det ngt vi kan göra? Kan vi ge lite Gaviscon efter måltiderna? Hur länge brukar det fortgå? Tacksam för svar.

Stina Almkvist:&nbspDet är säkert som du själv misstänker- att hans magmun inte sluter helt tätt. Det är väldigt vanligt- och vanligare om man är för tidigt född. Oftast försvinner besvären under det första levnadsåret. Så länge han växer som han ska är det inget som behöver behandlas. När ni övergår till mer fast föda brukar kräkningarna avta. Ibland kan kräkningarna bero på allergi mot komjölksprotein och om han/ni har mycket besvär rekommenderar jag att ni kontaktar en barnläkarmottagning för att tala om detta.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Gäst 92308:&nbsp Hej min dotter som är 6 år och har en kronisk sjukdom som heter Cystisk fibrös och tills nu har inte fått vatt koppor och jag är orolig för henne - undrar om om hon får vatt koppor vad händer trots att hon har leversvikt. Jag har mycket bekymmer.

Stina Almkvist:&nbspHej! Cystisk Fibros är ju en kronisk sjukdom som drabbar framförallt lungorna och tarmen med mycket slembildning och ibland förstoppning. Vattkoppor brukar börja som en lätt förkylning med rinnsnuva och lätt feber och sen får man blåsorna på kroppen. Din flicka borde inte bli sjukare i vattkoppor än något annat barn, eftersom vattkoppor oftast är en ganska lindrig sjukdom. Om du har fler undringar tycker jag att du ska diskutera med den doktor som följer din flicka. På Huddinge sjukhus finns ju experterna på Cystisk Fibros.

Annons
Annons

Gäst 87297:&nbsp Mitt barn sover bäst på mage (givetvis med andningslarm). Är det farligt på något sätt?

Stina Almkvist:&nbspDe nya rekommendationerna, sedan ett par decennier tillbaka, är att spädbarn ska sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Man vet att risken ökar om barnen sover på mage. En del barn är missnöjda i ryggläge och då blir det ju i praktiken svårt att följa rekommendationerna. Då kan andningslarm vara ett hjälpmedel.

Mackan48:&nbsp Hur länge håller scharlakansfeber i sig egentligen? Kan man ha det i flera veckor?

Stina Almkvist:&nbspScharlakansfeber börjar ofta som en förkylning med feber och ont i halsen. Ofta kan man också se en röd, knottrig tunga (smultrontunga). Febern håller i sig några dagar och i samband med detta får man också ett finprickigt utslag på hela kroppen. Efter ett par veckor är utslaget helt borta, men då börjar man istället fjälla på händer och fötter. Om febern håller i sig mer än fem dagar bör man uppsöka läkare då det kan vara något annat än scharlakansfeber.

Mamma:&nbsp Hej, jag har en dotter på 8 år som får vaxproppar i ibland båda men mest höger öra nästan en gång per månad och det är ju verkligen inte normalt. Vi använder Revaxör och så är det bra ett tag. Hon simmar i badhuset 3 ggr i veckan - har det med saken att göra? Annan orsak? Tips?

Stina Almkvist:&nbspHej! En vanlig orsak till att man bildar mer vax är att man rengör för ofta med tops eller dylikt. Är ingen expert på området, utan skulle råda er att kolla med öronläkare.

DunderDunder:&nbsp Hej! Jag undrar om man som vuxen kan drabbas av bältros om ens barn har vattkoppor. Stämmer det?

Stina Almkvist:&nbspJa, det stämmer! Bältros orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor. Däremot måste man tidigare ha haft vattkoppor för att kunna utveckla Bältros. Viruset ligger och "vilar" i nervceller i kroppen och kan aktiveras vid stress, nedsatt immunförsvar med mera. Det är alltså inte själva viruset som överförs från barnen eftersom den vuxne redan har det i kroppen, men däremot kanske man har det stressigt med små barn, dålig nattsömn med mera som gör att viruset aktiverar sig och man då får bältros. Viruset i bältrosutslagen kan också smitta andra, men är inte lika smittsamt som vattkoppor.

Gäst 60918:&nbsp Min vänninas dotter har vattenkoppor. Nu undrar hon om jag vill att min dotter ska komma hem till henne och bli smittad för "att ha det gjort". Är det en bra id&eacute?

Stina Almkvist:&nbspDet får du avgöra själv. Rent praktiskt kan det ju vara bra att barnet smittas när du ändå är hemma från jobbet. Ni slipper det ju senare så att säga.

Born:&nbsp Hej Stina, varför är barn sjuka hela tiden och varför smittar dom ner oss vuxna? Tillverkar barnen liksom nya sjukdomar som vi vuxna inte har försvar mot? Tack!

Stina Almkvist:&nbspBarn upp till ungefär 2 års ålder har inte ett lika utvecklat immunförsvar som oss vuxna. Deras immunförsvar "minns" inte vilka infektioner de har haft och kan alltså drabbas av samma virus flera gånger. De är under vintersäsongen snoriga "nästan jämt" och sprider därmed virus till oss vuxna.

Gäst 56572:&nbsp Kan jag dricka vin när jag ammar? Jag gillar att ta ett glas vin på fredagkvällen, men jag vill naturligtvis inte skada mitt barn.

Stina Almkvist:&nbspAtt du tar ett glas vin på fredag kväll är helt ok när du ammar och skadar inte barnet du ammar. Alkoholen som kommer ut i ditt blod handlar om promillehalter och det är detta som går över i bröstmjölken.

Flow:&nbsp Hej! Feber talas det ju mycket om, men hur är det med låg kroppstemperatur - minusfeber - som är mer eller mindre konstant, kan det vara skadligt för barn i längden? Min dotter har många symtom på sänkt ämnesomsättning (blir trött fort, sover mycket, torr i hyn, frusen, hård mage m fl symtom) men enligt blodproven har hon inte hypotyreos. Hon har en kroppstemperatur i stjärten som sällan överstiger 36,0. Vad kan det bero på? Och kan man ha sänkt ämnesomsättning utan att det visas i blodprovet?

Stina Almkvist:&nbspHej! Alla har vi olika kroppstemperatur som varierar mellan ca 36-37,5 gr. Mig veterligen finns det inget skadligt med att ha "låg kroppstemperatur" och om ni dessutom har kollat ämnesomsättningsprover som är normala behöver ni inte vara oroliga.

Karin:&nbsp Min son på 8 år har fotvårtor. Vi behandliar dessa med något medel från apoteket, men det verkar inte hjälpa. Bör jag ta med honom till läkaren för att frysa vårtorna eller kan vi bara låta dem vara?

Stina Almkvist:&nbspVårtor försvinner av sig själv, men det kan ta månader till år. De är ofarliga, men kan ibland göra ont. Funkar det inte med ihärdig filning och vårtmedel så kan man frysa bort dem.

Gäst 22371:&nbsp Hej. Jag har två barn, 4 resp 1,5 år, som är lite förkylda med rinnande näsor. Men de sista dagarna är deras avföring gul og på gränsen till diarr&eacute. Är det nåt speciellt jag ska tänka på när det gäller mat dessa dagarna? Och varför blir avföringen gul?

Stina Almkvist:&nbspAvföringen ändrar ofta färg när man är infekterad. Det viktiga är att barnen dricker ordentligt om de är lösa i magen. Blåbärspur&eacute och majsprodukter kan fungera lite stoppande, men det brukar rätta till sig utan att man tänker så mycket på vad de äter. Ge dem det de verkar intresserade av.

Linda:&nbsp Min dotter har prickar över hela kroppen. Hur ser jag skillnad på röda hund, vattkoppor och mässling?

Stina Almkvist:&nbspDet bästa sättet är att försöka hitta bilder på nätet för att jämföra utslagen. Röda hund och mässling är numera väldigt ovanligt i Sverige eftersom vi vaccinerar barnen mot dessa sjukdomar.
Vattkoppor börjar som röda upphöjda knottror, blir sedan små blåsor som därefter spricker. Är ofta spritt över hela kroppen, men kan också ses som enstaka koppor här och där på kroppen.

Pappaa:&nbsp Min dotter föddes i vecka 32, men mår idag bra och växer som hon ska. Är det ändå sannolikt att hon kommer att drabbas av sjukdommar och/eller allergier pga att hon föddes för tidigt?

Stina Almkvist:&nbspOm förloppet på neonatalen varit okomplicerat brukar man inte se mer sjukdomar hos dessa barn när det är över ett år. Allergier är mer kopplat till om ni har det i släkten.

Gäst 92708:&nbsp Jag åt både sushi och ost när jag var gravid. Kan mitt barn ha tagit skada av detta? Och hur visar sig det i så fall?

Stina Almkvist:&nbspDet gjorde jag också! Och har två friska döttrar... Teoretiskt kan det finnas bakterier (tex Listeria) och parasiter i rå fisk och opastöriserad ost. Därför ska man försöka undvika rinnande färskost som "luktar illa" eller fisk som inte är tillagad.