Intervju | Barn

Att leva med psoriasis som barn


Publicerad den: 2010-06-15
Författare: Redaktionen, Netdoktor

Annons

– Jag kommer ihåg att jag tyckte det såg illa ut att hon var så röd vid underlivet och i ljumskarna så jag misstänkte ganska snabbt att det rörde sig om blöjeksem. Jag och min man gjorde en extra insats och gjorde allt för att hålla henne torr genom att byta blöja väldigt ofta och använde mjukgörande och skyddande kräm, berättar Marianne Larsson för Netdoktor.

När dottern Linnea blev lite äldre och började kunna gå och leka fick hon symtom som föräldrarna kopplade till eksem. 
– När hon var omkring fem sex år så upptäckte vi att hon hade tjockt och rött fjällande skinn på knäna. Vi trodde till en början att det rörde sig om eksem men eftersom vi ändå inte kändes oss helt säkra uppsökte vi läkare för att få veta exakt vad det egentligen var.

Psoriasis hos barn uppstår ofta på knän eller armbågar men det kan även förekomma över ryggslutet och på andra delar av kroppen, till och med i ansiktet. Och ett debutsymtom hos små barn kan vara just utbrett blöjeksem, som senare kan utvecklas till psoriasis.

Annons
Annons

Efter ett läkarbesök stod det klart att Linnea, som i dag är åtta år gammal, hade psoriasis. Familjen Larsson kände att deras kunskaper om psoriasis var väldigt knapphändiga så de sökte så mycket information som möjligt angående psoriasis och vad man kan göra åt det. 
– Dels var vi noga med att rådfråga sjukvårdspersonalen om vad vi kan göra för att lindra besvären med klåda och de synliga röda märkena. Men sen så gjorde vi också som jag antar att alla andra gör när man får en diagnos, vi sökte information via internet och har utifrån allt detta kunnat hantera Linneas situation ändå ganska bra.

Till att börja med inhandlade de rekommenderade krämer och lotioner som lindrade symtomen och sedan var de noga med att bevara hudens fuktighet genom att till exempel inte bada eller duscha allt för varmt. Om behandling med mjukgörande krämer inte är tillräcklig kan man överväga kompletterande ljusbehandling med UVB. 
– Solsken kan ha en lindrande effekt och då hela familjen älskar att resa var det lite som att förena nytta med nöje, säger Marianne Larsson med ett skratt. Men samtidigt är det så klart viktigt att hon inte utsätts för mycket av solens strålar. Jag tror helt enkelt man får använda förnuftet och väga nyttan mot riskerna med solbränna. 

Linnea mår bra i dag och hon själv har aldrig uppfattat hennes psoriasis som något större problem, berättar mamma Marianne. 
– Visst har det hänt att hon har frågat varför hon har psoriasis och inte hennes kompisar. Men då hon är en väldigt glad och sprallig tjej har det ändå aldrig hindrat henne i hennes vardag, och då jämnåriga har frågat vad det är för fläckar som hon har, brukar hon enkelt svara vad det är och sedan är det ur världen. Barn brukar inte göra saker så himla komplicerade så Linnea är för det mesta glad och positiv och det tycker så klart vi som föräldrar är väldigt skönt, avslutar Marianne.

Annons
Annons
Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro»
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis»

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons