Nyhet | Artros

Var tredje operation avbokas

Mer än en tredjedel av alla planerade operationer inom ortopedisk kirurgi vid universitetssjukhuset i Göteborg ombokas, skjuts upp eller avbokas helt. De vanligaste orsakerna är att patienten själv avbokar eller att akuta operationer måste prioriteras.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-08-25
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Operationstillfällen som flyttas eller ställs in innebär ett problem både för patienten, som kan få vänta längre på behandling, och för sjukhuset i form av sämre utnyttjade resurser.

Forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset granskade 17 625 inbokade operationer mellan 2007 och 2011. Studien visar att 39 procent av alla planerade operationer för ledplastik, artroskopi eller ingrepp i fot/fotled sköts upp eller bokades om minst en gång. Ingreppen görs till exempel vid artros.

Forskarna tror inte att situationen är unik för Göteborg utan att det ser liknande ut i större delen av Sverige.

Annons
Annons

– Vi har färre ombokningar i dag än vi hade under den undersökta perioden. Men jag tror tyvärr att vi kommer att fortsätta ha en rätt stor andel ombokningar så länge inte patienten själv kan boka sin operationstid. Att kunna påverka sin operationstid själv tror jag skulle vara en stor framgångsfaktor, det skulle få patienten att känna större delaktighet, säger Magnus Karlsson, verksamhetschef för Ortopedi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Har du bokat om en operation? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons