Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stora skillnader i artrosvård

I Jämtland erbjuds alla med sjukdomen artros att gå igenom en speciell artrosskola, som gör att patienterna kan undvika dyra och riskabla operationer. Men i flera landsting erbjuds endast en bråkdel av de drabbade utbildningen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-09

Annons

– 85 procent av patienterna behöver inte opereras, de har större nytta av en artrosskola där man lär sig ändra livsstil med fysisk aktivitet, säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus, till SvD.

Har du artros och skulle du ha nytta av en artrosskola? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-11 19:38 (11 år sen)

    Vore tacksam för att få tillgång till en artrosskola. Har artros i rygg och fingrar.
    Margareta

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-11 11:17 (11 år sen)

    Har atros i båda mina knä å händer å även i ena foten ..atroskola har jag aldrig blivit erbjuden !! Bor i Jönköping finns det inte här ??bode vara givet å få lära oss detta

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-11 00:51 (11 år sen)

    Jag har jätteont hela tiden i min ljumske av artros och är danslärare
    Jag är beroende av min kropp i mitt arbete och vill gärna lära mig vilka rörelser jag ska utöva för att få mindre ont.Det är jättejobbigt att plötsligt bli orörlig.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 23:57 (11 år sen)

    Artrosskolan är säkert bra för de som har blivit opererade nyss.men om det har gått 10 efter på och har fått andra problem under tiden tex ryggproblem så det är ju bättre med operation och få nya delar tex i knä i mitt fall så att jag slipper ryggoperation i snar framtid.vi som har tränat utan att vara idrottare som ung blir sämre och lider halva livet.när man har andra sjukdomar kommer vi aldrig få fungerande livsstil bara eller enbart träna och träna.det sparas Inga pengar på detta sättet.felet ligger hos sjukgymnaster också.de vet inte att maskiner gör bättre nytta än att träna balans år in och ut.vi blir äldre och orkar inte utav många anledningar gå på Sjukgym 2x /v under flera års tid.i mitt fall fr.2003! LANDSTINGET och Sjukgym.nekar mig träna.fick sluta efter 1 år.de kallar mig kronisk sjuk då får jag inte hjälp längre.de sade att ortoped bestämmer inte om jag måste träna!alltså mina MUSKLER FÖRSVANN efter 3 mån.de som jag byggt upp under 1 år.ingen idé tigga om vård här i Trollhättan.jag har ramlat mellan stolarna.ingen gummiband hemma håller muskler i trimm.om någon vill säga något så låt höra av er!det tål diskuteras.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 22:41 (11 år sen)

    Glömde tala om att jag är 81 år.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 22:22 (11 år sen)

    Har fått konstaterat artros i knäna genom röntgen, blev ordinerad starka värktabletter. Läste om eventuella biverkningar så jag tog inga sådana alls. Provade Litozin nyponkapslar, dessa heter nu LitoMove, finns att köpa på hälsokostbutiker. Dessa är de ursprungliga nyponen. Apoteket har andra typer av nypon.
    Dessa har jag ätit under flera år och har inga symptom på artros. Jag gjorde uppehåll för ett par år sen, då kom besvären tillbaka, så nu vågar jag inte sluta med dem. Jag jobbar mycket i trädgården och kan obehindrat krypa omkring i rabatterna och har aldrig ont.
    Innan jag började med nyponkapslarna fick jag tidvis gå med kryckor.
    Det vore spännande att få kontroll-röntga knäna.
    Jag kan verkligen rekommendera att pröva dessa. Det tog nog någon månad innan jag märkte riktig förbättring, tror jag.
    Lycka till!

  • Avatar 2013-09-10 21:28 (11 år sen)

    Vill gärna ha hlälp med atros i mitt vänstra knä...har även Morbus Reiter...samt äter på eget iniativ LitoMove nyponpulver varje dag.

    Vänliga hälsningar
    Glenn Sillrén

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 21:51 (11 år sen)

    Hej

    Jag skulle bli mycket glad över en Artrosutbildning. Jag har Artros i fötter och knän.

    Med vänlig hälsning
    Inga-Lill Andersson

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 20:38 (11 år sen)

    Jag skulle verkligen ha nytta av en artrosskola

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-10 17:50 (11 år sen)

    Ja det hade verkligen varit bra


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.