Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stora skillnader i artrosvård

I Jämtland erbjuds alla med sjukdomen artros att gå igenom en speciell artrosskola, som gör att patienterna kan undvika dyra och riskabla operationer. Men i flera landsting erbjuds endast en bråkdel av de drabbade utbildningen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-09

Annons

– 85 procent av patienterna behöver inte opereras, de har större nytta av en artrosskola där man lär sig ändra livsstil med fysisk aktivitet, säger Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus, till SvD.

Har du artros och skulle du ha nytta av en artrosskola? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-30 21:14 (8 år sen)

    Full of salient points. Don't stop <a href="http://servvhpkvqb.com">beiliveng</a> or writing!

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 11:54 (8 år sen)

    Alguém defendeu que os noticiários da RTP Inoennacitral devem ser editados pelo Governo?! A ser verdade, essa passou-me literalmente ao lado. E se calhar bem, pois é tão absurda a ideia que nem é de se lhe dar crédito...

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 19:43 (8 år sen)

    Har artros i höger knä som jag försöker avhjälpa med promenader, som är den bästa fysiska aktiviteten för mig då jag redan har en höftprotes i vänster höft p g av artros operation 1998.
    Simmar också om somrarna i svenska vatten samt ev badsemester vintertid. Äter Glucosamine sen operationen och de hjälper mot smärtan och det onda i artrosen

  • Avatar 2016-06-10 16:05 (8 år sen)

    Hej, ett litet tillägg efter att ha läst lite nedanför kommentrfältet.
    Jag måste tala om att jag blivit hjälpt av Nyponpulver, vilket jag köper i hälsokostaffär. Det är en sort från Väskusten och/eller Norge, som delvis lär växa i saltvatten. Har mycket mindre ont i knäna när jag använder detta. Tar 2-3 tsk i mix på morgonen + psylliumfrön, spenatblad, frukter samt kvarg. (Tar oxå Artrox mot artrosen, men är osäker på verkan). Dock har mina prover, framför allt leverprover blivit bra efter jag påbörjade min diet. Resultat kom efter 3-4 veckor.

  • Avatar 2016-06-10 16:03 (8 år sen)

    Det vore tackbämligt om så dant kunde erbjudas i Stockholm också. Har gått hos sjukgymnast och fått bl.a. akupunktur, med föga kvardröjande smärtlindring. Har artros i händer, knän, höfter och som det då kallas spondylos i ryggen. Har snedställning i ryggen och krympt 6 cm på 3 år. Får förutom Norspanplåster, vilket byts 1 gång i veckan (2x20 mikrogram), Oxynorm ovh Alvedon 665 mot smärtan. Har även polyneuropati i händer och fötter samt Ischias i hö sidan ända ner i foten från höften räknat. Har gått upp kraftigt i vikt sedan sjukdomsutbrottet (från lågviktare hela livet på 50-55 kr, nu 77 ca). Det går inte att minska i vikt. äter förnuftigt. Har svårt att förflytta mig, har börjat snubbla på mattkanter och får trä på mig byxor och trosor, lirkar som på ett småbarn. Undrar om jag kan utföra "motion", då jag har svåra smärot hela tiden.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-21 22:30 (10 år sen)

    Hej!
    Jag har artros i båda mina knän. Har varit ledare i 10 år för seniorer. Nu har jag besvär med mina knän, gör ont vid vissa rörelser. Någon hjälp finns inte, bara fortsätta träna. Jag vill inget hellre än att kunna fortsätta vara ledare i seniorjympan. Vanlig röntgen har jag fått, sen är det stopp. Jag gör rörelser som jag fått av sjukgymnasten, men det hjälper inte. Artrosskolan har jag gått, allt som sas visste jag redan. Jag fortsätter väl och prövar att gå på pass med jämna mellanrum. För någon vård finns tydligen inte för mig.
    Prästkrage

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-25 19:22 (11 år sen)

    Ja jag vill ha artrosskola

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-15 18:32 (11 år sen)

    Hej !

    Jag är en kvinna på 45 år som hade haft nytta av en artrosskola. Jag har artros i vristen och nedsatt rörelseförmåga. Trots detta går jag regelbundet på gympa, (försöker gå på pass med lite hopp) och går på crosstrainer. Mår bra av att röra på mig och tycker det är kul.
    Är dock alltid orolig att det inte är bra för min led och vill väldigt gärna få mer kunskap om artros. Blev påkörd av en bil när jag var 20 år.

    mvh. Sandra Westin

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-15 18:26 (11 år sen)

    Jag har artros i knän, höfter, men har också en muskelsjukdom, som gör att jag inté kan motionera. Har aldrig hört talas om artrosskola. Är intresserad, finns det någon sådan i Gävleborgslän.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-13 17:56 (11 år sen)

    Jag har opererat vänster höft. Har haft artros i bl a händer många år. Nu har jag väldigt ont i dom. Kan jag snart inte använda dom. Har nu börjat få ont i häger höft och vill inte göra en till operation. Har aldrig hört talas om "artrosskola". Finns väl inte i
    Gävleborga län kan jag tänka mig. Är väldigt intresserad


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons