Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Artros

Sprutor ger större placeboeffekt än piller

Att verkningslösa preparat kan ha smärtlindrande effekt för att patienten förväntar sig lindring är känt sedan länge. Men nu har det visat sig att piller, krämer och injektioner med skenläkemedel ger olika mycket placeboeffekt.
Annons

En amerikansk genomgång av nära 150 olika läkemedelsstudier kring smärtlindring vid artros i knäleder har visat att olika typer av placebo ger olika mycket smärtlindring, rapporterar Vetenskapsradion. Högst placeboeffekt fick patienterna av injektioner och därefter kom salvor. Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att placeboeffekten är högre hos dessa eftersom metoderna ger en större omvårdnadskänsla än piller som man sväljer.  

Mer smärtstillande effekt än paracetamol

– Placeboeffekten kan vara förbluffande hög och just i den här studien var effekten av placeboinjektioner högre än de man såg av paracetamol, säger han till radion.

Annons
Annons

Detta är viktig kunskap att ha med sig i kommande läkemedelsstudier, anser forskarna, eftersom resultaten kan bli missvisande om man slår samman olika behandlingar med placeboeffekt.

Att placebobehandlingar oftast ger aktivitet i den del av hjärnan som styr smärtlindring har visats av flera olika forskningsteam. Troligen triggar förväntningarna på behandlingen igång kroppens egna signalsubstanser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.