Nyhet | Artros

Så ska höftopererade slippa smärtsamma komplikationer

I takt med att vi blir allt äldre drabbas fler av ledsjukdomen artros, som ofta kräver operation en eller flera gånger. För de som genomgår omoperation är det inte ovanligt att höftledsprotesen hoppar ur led, vilket är en mycket smärtsam komplikation. Men en ny metod ska minska risken för instabilitet, visar forskare vid Akademiska sjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Artros leder till förslitning av höftlederna och kan kräva operation. Varje år genomgår cirka 17 000 svenskar en höftledsoperation. Men det finns vissa risker.

– Vid omoperation av lösa höftproteser använder man sig ofta av stora skålar av metall. Detta kan leda till att höftprotesen hoppar ur led vilket är mycket smärtsamt och ofta kräver ytterligare operationer, säger Anders Brüggemann, ST-läkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset som har lett studien.

Med den modernare metoden, som innebär att kirurgen cementerar fast dubbelskålar i en större metallskål (dual-mobility cups), ska instabilitet vid höftledsoperation förhindras. Behandlingen bör främst erbjudas till högriskpatienter i samband med omoperation, menar forskarna.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Artros

Säkrare metod

Studien är baserad på data från det loka höftprotesregistret i Uppsala och inkluderar alla patienter som genomgick byte av höftledsprotes mellan 2008 och 2016. Forskarna följde totalt upp 184 höftledsbyten på män och kvinnor i åldern 35–88 år, där genomsnittsåldern var 67 år.

Forskarna jämförde utfallet av den så kallade DMC-metoden med standardmetoden.

– Endast hos en patient som opererats med DMC-metoden hade höftprotesen hoppat ur led. I kontrollgruppen, som opererats med den konventionella metoden, hade däremot 14 patienter sådana komplikationer, säger Anders Brüggemann.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/dubbelskaalar-kan-minska-risk-foer-att-hoeftprotesen-hoppar-ur-led-2515184

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu