Så kan artrospatienter förbättra broskets kvalité
Nyhet | Artros

Så kan artrospatienter förbättra broskets kvalité

Överviktiga artrospatienter kan bromsa nedbrytningen av brosk i knäleden genom att gå ner ordentligt i vikt. Det visar en ny amerikansk studie som har följt fler än 500 personer med artros.

Publicerad den: 2015-12-07
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i landet, och innebär att ledbrosket tunnas ut eller bryts ned. Man vet sedan tidigare att smärtan kan lindras hos artrospatienter som går ned i vikt, men nu har amerikanska forskare även kunnat visa att kvalitén på brosket förbättras av viktnedgång. 

Undersöktes med magnetkamera 

I studien ingick 500 överviktiga artrospatienter som undersöktes med magnetkamera. Då kunde forskarna se att ledbrosket förstördes långsammare hos individerna som förlorat mer än tio procent av sin kroppsvikt, jämfört med patienter som endast gick ned lite i vikt eller inget alls. 

Studien presenterades nyligen på en konferens i Chicago. 

Annons
Annons

Passa på att ta del av vårt kunskapstest om artros för att lära dig mer om sjukdomen och dess behandlingar. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons